Administrație

Nicușor Dan anunță că demolează Cathedral Plaza, clădire construită ILEGAL în Capitală. La Cluj, Hotelul Cristian încă nu poate fi demolat

Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, a anunțat că demolează clădirea Cathedral Plazza, construită ilegal. Între timp, hotelul Cristian din Cluj, recunoscut ilegal chiar de primar, nu poate fi demolat.

Nicușor Dan anunță că demolează Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în Capitală. Hotelul Cristian din Cluj, cu o situație similară, rămâne „în picioare” / Foto 1: Facebook Nicușor Dan - Foto 2: George Trif Nicușor Dan anunță că demolează Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în Capitală. Hotelul Cristian din Cluj, cu o situație similară, rămâne „în picioare” / Foto 1: Facebook Nicușor Dan - Foto 2: George Trif

 

 


În urmă cu două zile, primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, o clădire construită ilegal.

 


Deși clădirea trebuia demolată încă din anul 2013, foștii primari nu au făcut nimic în legătură cu asta. Acum, la aproape 10 ani distanță de când a fost emisă hotărârea judecătorească definitivă care obliga Primăria să o demoleze, clădirea cu probleme din București urmează să dispară:

„Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.


Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea”, a anunțat primarul Nicușor Dan.

Ce se va întâmpla după demolare?

De asemenea, în Capitală, Primăria va colabora cu proprietarul clădirii pentru demolare, iar după ce procesul va fi finalizat, terenul va fi „integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului”, spune primarul.


Primăria va suporta cheltuielile de demolare, iar ulterior își va recupera banii de la proprietarul clădirii.

„Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.


Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a precizat Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

De ce nu poate fi demolat Hotelul Cristian din Cluj? Boc dă vina pe Funar

Hotelul Cristian din Piața Mihai Viteazu, una dintre cele mai controversate construcții din Cluj-Napoca, nu poate fi demolat. 

Primarul Clujului Emil Boc a declarat că hotelul nu poate fi demolat, chiar dacă a fost construit fără fundație și fără autorizație de construcție. Actualul edil dă vina pe Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului, pentru construcția din centrul orașului.

Invitați-l pe fostul primar (n.r. Gheorghe Funar) să vă spună despre ce este vorba. Construcția respectivă a fost ridicată în perioada în care el conducea orașul. S-au epuizat căile de legale de atac. E ridicată pe trotuar pe vremea lui Funar. Acolo a expirat termenul de prescripție. De aceea spun că juridic nu este cale legală”, a spus Boc.

Boc a mai dat de înțeles că Hotelul Cristian va rămâne în picioare atât timp cât cei care l-au construit doresc acest lucru.

„Eu zic să-l întrebați pe fostul primar. Nu îi întrebați pe cei care nu au făcut asta și nu au aprobat. Pentru a putea demola avem nevoie de o sențină din partea Judecătoriei. Când te duci la judecător, acesta spune că nu e posibil acest lucru”, a spus primarul Emil Boc, în anul 2021.

Hotelul Cristian, construit pe autorizație de gheretă

Hotelul Cristian a fost construit în urmă cu circa 30 de ani ilegal, cu o autorizație de gheretă și fără infrastructură adecvată locuirii. Mai mult, hotelul ocupă o parte din trotuar, clujenii fiind nevoiți zilnic „să facă slalom” printre mașini și gropi în această zonă.

În 2021, discuțiile privind Hotelul Cristian au revenit pe agenda publică, însă soluțiile din partea administrației locale au întârziat să apară.

Clujenii au venit cu inițiativa de a face „chetă” pentru a cumpăra și demola Hotelul Cristian, însă fondurile necesare nu au fost strânse. Nici primăria nu a găsit o soluție legală pentru demolarea acestuia, anunța primarul Emil Boc, dând vina în continuare pe predecesorul său, Gheorghe Funar.

Hotelul Cristian a fost cumpărat, dar nu și terenul pe care „stă”

De asemenea, Hotelul Cristian a fost cumpărat în primăvara anului 2022, dar nu și pământul de sub el.

Clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Dorin Bob care a publicat și planurile de modernizare ale clădirii și și-a dezvăluit intenția de a construi un pasaj pietonal acolo unde imobilul ocupă trotuarul. Hotelul din Piața Mihai Viteazu a fost vândut la o licitație cu 300.000 de euro. Planul dezvoltatorului imobiliar este să transforme clădirea într-un aparthotel.

După ce a fost cumpărat, Emil Boc a spus că investitorul are o „problemă mare de fundament” și că este „blocat”, fiindcă nu poate să întăbuleze legal și „să meargă mai departe”. În același timp, el spunea că hotelul nu poate să fie demolat de Primărie pentru că „a trecut perioada” în care acest lucru se putea întâmplă.

Primarul a mai declarat la finalul lunii mai 2022 că o să formeze o echipă de consilieri care să discute viitorul acestei clădiri, mai ales în contextul în care lucrările de modernizare a Pieței Mihai Viteazu se apropie. Dar situația „hotelului problemă” al municipiului a rămas „în aer” și nu s-a mai auzit nimic despre echipa care ar trebui să intervină.

CITEȘTE ȘI:

Gard apărut peste noapte lângă Hotelul Cristian din Piața Mihai Viteazul. Pietonii, nevoiți să ocolească construcția pe carosabil

Clujenii vor să strângă bani pentru a cumpăra și demola Hotelul Cristian!: „Este o rușine pentru acest oraș”

USR propune concurs de soluții pentru Piața Mihai Viteazu, din bugetul pe 2022. Cum rămâne cu Hotelul Cristian?

abonare newsletter