Actualitate

Lucrările la METROUL din Cluj vor începe din Florești. Boc: „Proiectul trebuie realizat, indiferent din ce direcție încep lucrările”.

Potrivit ultimelor reglementări aprobate, lucrările la proiectul metroului din Cluj vor începe pe direcția Florești-Cluj-Napoca, iar nu din Sopor, după cum era prevăzut inițial.

Primele lucrări la metroul din Cluj vor fi realizate în Florești/Foto: imagine randare metrou Emil Boc Facebook.com Primele lucrări la metroul din Cluj vor fi realizate în Florești/Foto: imagine randare metrou Emil Boc Facebook.com

 

 


Decizia începerii lucrărilor la metroul din Cluj pe direcția Florești-Cluj-Napoca a fost aprobată în urma solicitării echipei care coordonează proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj. 

 


Astfel, pentru facilitarea acceselor spre viitorul Spital Regional, precum și coordonarea proiectului cu lucrările la centura metropolitană, dar și la metroul clujean, primul tronson al metroului unde vor fi realizate lucrări va fi pe axa Floești-Cluj. 

Anunțul a fost făcut vineri de primarul Emil Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local. 


„Sper ca săptămâna viitoare să avem o veste bună, iar proiectul care vizează exproprierile la metrou să fie aprobat de Guvern. 

Banii sunt prevăzuți în PNRR, la ministerul Transporturilor, în vederea asigurării finanțării metroului de la Cluj-Napoca. 


CITEȘTE ȘI: 
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, despre proiectul metroului: „Se lucrează la componenta de proiectare”

În premieră, pot spune că în urma solicitării pe care au făcut-o cei care se ocupă cu implementarea proiectului Spitalului Regional de Urgență, în vederea asigurării acceselor cu prioritate pentru spitalul care va fi gata în 2027, pentru metrou lucrările vor începe dinspre Florești înspre Cluj, cu acel tronson. 

Iar modificarea a fost aprobată în ultima ședință a Consiliului European pentru PNRR din 15 decembrie.


În urma acestei solicitări, lucrările la metrou vor începe dinspre Florești spre Cluj-Napoca, și nu dinspre Sopor, așa cum era prevăzut inițial”, a explicat Emil Boc, vineri, în ședința de Consiliu Local. 

De unde încep lucrările la metrou?

În aprilie 2023, potrivit proiectului asumat inițial, administrația locală anunțase că primele lucrări la viitorul metrou din Cluj vor fi realizate în zona cartierului Sopor, zonă ce oferă cel mai sigur teren pentru organizarea de șantier și începerea lucrărilor, în plus deranjul general de deschiderea șantierului ar fi fost minim. 

Schimbarea paradigmei în privința inițierii lucrărilor, pe una dintre cele mai solicitate trasee, axa Florești-Cluj, ar putea pune presiune suplimentară pe condițiile de trafic. 

„În graficul proiectului se va începe dintr-o parte, astfel încât cea mai bună zonă de intrare este în Sopor, unde este teren viran, un spațiu deschis pe unde să se intre. 

Din Florești nu ai spațiul necesar de intrare pentru demararea lucrărilor, din această cauză s-a optat pentru zona Sopor. 

Vom începe din zona în care vom produce cel mai mic deranj, în Sopor este spațiul unde poate începe organizarea de șantier. 

CITEȘTE ȘI:
Etapele realizării metroului. Organizarea de șantier va începe în Sopor: „Vom interveni în zona în care vom produce cel mai mic deranj”

Altfel, în Florești ar trebui dărâmate câteva blocuri pentru a dispune de spațiu deschis necesar”, susținea primarul Emil Boc în aprilie 2023, când se derula etapa premergătoare semnării contractului pentru acest proiect.

Fondurile pentru exproprierile de pe traseul metroului ar urma să fie aprobate de Guvernul României în ședința dintre Crăciun și Revelion. Metroul Clujului este în faza de proiectare, iar lucrările ar urma să înceapă în primăvara anului 2024. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, despre proiectul metroului: „Se lucrează la componenta de proiectare”

Primul tronson al centurii metropolitane, deschis înainte de realizarea Spitalului Regional Cluj. Boc: „Vom avea accesul asigurat”

abonare newsletter