Actualitate

Mai mulți copaci pe strada Universității, după modernizare. Arborii existenți rămân „pe poziții”. FOTO

Pe strada Universității din Cluj-Napoca se plantează noi arbori.

Arbori plantați pe strada Universității/Foto: Andi Daiszler Facebook.com Arbori plantați pe strada Universității/Foto: Andi Daiszler Facebook.com

 

 


Noi arbori au ajuns pe strada Universității din Cluj-Napoca, pentru a fi plantați. 

 


Astfel, lucrările din cadrul proiectului de modernizare a străzilor din centrul Clujului continuă.

Arbori plantați pe strada Universității/Foto: Andi Daiszler Facebook.com

 


„Au ajuns arborii noi pe Universității. Sperăm să-i revedem şi pe cei ridicați în vară înapoi pe poziții”, a notat Andi Daiszler, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook

Amintim că, în luna iulie, situația copacilor de pe strada Universității a creat controverse în spațiul public. Mai mulți activiști clujeni de mediu au protestat împotriva relocării arborilor și au format un lanț uman în jurul copacilor. De asemenea, situația arborilor a fost discutată în cadrul unei dezbateri publice. Inițial, proiectul prevedea relocarea a 29 din cei 37 de arbori maturi de pe această stradă și plantarea unor copaci tineri, care să respecte planurile proiectanților. În cele din urmă, administrația locală a decis să păstreze arborii maturi și să reloce doar doi arbori mici din apropierea Hotelului Continental. 


Lucrările pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universității și Iuliu Maniu trebuie să fie gata până la sfârșitul acestui an.

Potrivit reprezentanților Primăriei, proiectul este realizat în proporție de 91%. 


CITEȘTE ȘI: 
Șantierele din centrul Clujului, pe ultima sută de metri. Viceprimarul Tarcea: „Muncitorii sunt mobilizați la maxim”

De altfel, pe strada Universității a fost reamplasată și statuia Fecioarei Maria, relocată de autoritățile comuniste și amplasată în spatele Bisericii Sfântul Petru şi Pavel, în 1961. 

„Statuia Ciumei” revine în centrul Clujului

Numită și „statuia ciumei”, în contextul în care a fost realizată pentru a marca lupta împotriva ciumei, statuia Fecioarei Maria revine la locul inițial, pe strada Universității.

„Statuia Ciumei” la începutul secolului XX și în prezent/ Foto 1: visitcluj.ro - Foto 2: monitorulcj.ro

Statuia Fecioarei Maria numită și „Statuia Ciumei” este un monument din tipologia coloanelor ciumei, edificat la Cluj în anul 1744. Acesta a fost construit în Cluj în semn de mulțumire divinității pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciumă. Acesta reprezenta și cel dintâi monument public al orașului. 

În majoritatea orașelor importante din Europa regăsim statui ce reprezintă sfinți care au protejat respectivele comunități de ciumă, boala care a omorât mai mulți oameni decât războaiele. „Coloanele ciumei” sunt monumente caracteristice stilului baroc din spațiul sud-german.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea, sub influenţa unor monumente vieneze, în provinciile imperiului s-a răspândit acest tip de monument, având de cele mai multe ori un caracter antipestilenţial. Un astfel de monument este și statuia Sfintei Maria Protectoarea.

„Statuia Ciumei” în centrul Clujului la începutul secolului XX/ Foto: bjc.ro

Inițial monumentul a fost amplasat în mica piațetă din fața bisericii iezuite de pe strada Universității. Statuia a fost demontată în 1959, deoarece conducerea comunistă a universităţii clujene nu o agrea. În anul 1961, la cererea Bisericii Sfântul Petru şi Pavel din Cluj-Napoca, ea a fost amplasată în spatele acesteia. 

Monumentul amplasat odinioară în faţa fostei biserici iezuite alcătuia, împreună cu biserica, cu edificiul Convictus Nobilium şi fostul seminar Báthori-Apor, un complex urbanistic tipic primei faze a barocului transilvan. În anul 2022 statuia a fost demontată din spatele bisericii.

Elementul central al monumentului este obeliscul cu secţiunea de triunghi, cu colţurile retezate. Suprafaţa obeliscului este modelată prin prezenţa unor nori decoraţi cu capi de putti, iar capitelul acestuia susţine cel mai valoros element sculptural al ansamblului, statuia Mariei Immaculata, aşezată pe globul pământesc, strivind răul întruchipat prin şarpe. Un putto este o figură dintr-o operă de artă, care constă într-un bebeluș băiat, dolofan, de obicei gol și cu aripi. Această figură a fost limitată inițial la pasiuni profane în simbolism.

În prezent, lucrările pe strada Universității continuă într-un ritm alert, iar în centrul zonei s-a început amplasarea statuii după restaurare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șantierele din centrul Clujului, pe ultima sută de metri. Viceprimarul Tarcea: „Muncitorii sunt mobilizați la maxim”

„Statuia Ciumei” revine în centrul Clujului, pe locul de unde a fost „alungată” în 1959 - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter