Administrație

Arborii maturi rămân pe strada Universității! Doar doi copaci vor fi relocați. Boc: „Păstrăm toți arborii!”

Solicitarea activiștilor clujeni a fost ascultată de Primărie, iar arborii maturi de pe strada Universității nu vor mai fi relocați. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, marți.

Arborii maturi rămân pe strada Universității! FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro Arborii maturi rămân pe strada Universității! FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat marți, într-o conferință de presă, că toți arborii adulți de pe strada Universității vor rămâne pe stradă, urmând ca doar doi arbori tineri să fie relocați. Este vorba despre doi copaci de pe partea vestică a străzii, situați pe trotuar lângă Hotelul Continental.

 


„Propunerea primăriei este: păstrăm toți arborii maturi de pe Strada Universității! Doi copaci mai tineri, fără rădăcini adânci, vor fi relocați. Aceștia sunt de dimensiuni mai mici, chiar mai mici decât cei care ar fi plantați. Prin relocarea acestora, se poate ține aliniamentul propus prin proiect. Ceilalți copaci existenți pot rămâne. Relocarea acestora permite refacerea aliniamentului”, a declarat primarul Emil Boc.

Arborii de pe trotuarul de la Hotelul Continental sunt singurii care vor fi relocați. FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

Primarul clujean a arătat, pe de o parte, aspectele pe care le-a luat în considerare pentru luarea acestei decizii, dar și beneficiile pe care păstrarea arborilor le aduc.


Conferință de presă despre situația arborilor de pe strada Universității, 25 iulie 2023. FOTO: Diana Cîmpean/ monitorulcj.ro

„Există două păreri diferite. Prima este cea expusă de către câștigătorul concursului de soluții, adică de proiectant, și care viza păstrarea unui număr de copaci, dar relocarea a celor mai mulți dintre ei, pentru a se crea un nou aliniament a arborilor pe strada Universității, pentru a face mai vizibile clădirile de pe strada Universității și nu în ultimul rând, de a crea mai mult spațiu pentru terase, conform ideilor pe care  le-am sintetizat din cele spuse de proiectant. Acestea sunt argumentele pentru relocarea arborilor, enunțate de proiectant.

Cealaltă viziune, împărtășită de către societatea civilă și de către alți experți, a fost menținerea arborilor de pe strada Universității, cu multiple argumente ce țin de calitatea vieții și a spațiilor verzi. 


Am analizat foarte mulți factori, pentru a putea decide cum este mai bine pentru oraș. În primul rând, m-am uitat la o tendință generală din Europa, care ne arată că până în 2050, 84% din populația EU va trăi în  zone urbane, iar emisiile cauzate de om vor afecta tot mai mult sănătatea. În consecință, trebuie să avem în vedere să facem tot ce ne stă în putință pentru a găsi absorbanți pentru gazele cu efect de seră”, a afirmat Emil Boc.

Strategia globală a orașului a fost de asemenea avută în vedere în luarea deciziei.


„Am luat în vedere viziunea și strategia globală a orașului: Clujul este parte a două entități mari europene care promovează dimensiunea verde a orașului. În primul rând, Clujul este parte a rețelei europene «100 de orașe neutre din punct de vedere climatic», primele 100 de orașe din UE care își propun să aibă cea mai bună calitate a vieții din perspectiva factorului nepoluant. Am aderat la această rețea după demararea proiectului. De asemenea, Clujul este parte a acordului european privind spațiile verzi. Tot din această perspectivă, Clujul a împărtășit dimensiunea urbanismului verde, care se referă la crearea de orașe în armonia cu natura, care oferă o înaltă calitate a vieții și care sunt durabile pentru generațiile viitoare”, a mai spus primarul.

Copacii de pe Universității, sănătoși și în stare bună

Un alt aspect luat în considerare a fost starea de sănătate a arborilor existenți. Potrivit primarului, copacii de pe Universității sunt sănătoși. De asemenea, păstrarea acestora va face proiectul mai durabil și mai prietenos cu mediul.

Arborii maturi rămân pe strada Universității. FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

„Toate analizele spun că dacă copacii existenți sunt sănătoși, atunci este mai bine să fie păstrați și să plantezi arbori în plus. Acest lucru va ajuta la păstrarea caracterului străzii și va oferi beneficii vizitatorilor din locuitorilor din această zonă. Din această perspectivă, vârsta și starea copacilor de pe strada Universității răspund exigențelor.

Am luat în calcul obiectivele proiectului de arhitectură urbană. Trebuie să ținem cont de ce a avut în vedere planul câștigătorului concursului de soluții, pentru că el a propus un proiect avizat de comisie și a obținut avizele necesare. Dacă scopul proiectului este de a avea un peisaj stradal armonizat și ordonat, atunci este necesară relocarea copacilor existenți și plantarea de copaci noi. Acesta a fost obiectivul primordial al proiectantului. Cu toate acestea, dacă scopul este păstrarea caracterului străzii și crearea unei străzi mai durabile, prietenoase cu mediul, atunci ar fi mai bine să păstrăm copacii existenți și să plantăm copaci noi pe lângă aceștia. Depinde, așadar, ce se dorește”, a mai arătat Emil Boc.

Arborii maturi rămân pe strada Universității. FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

Totodată, relocarea copacilor ar fi putut pune în pericol sănătatea acestora, datorită dimensiunilor mari ale rădăcinilor copacilor.

„Speciile copacilor existenți: unele specii sunt mai dificil de relocați decât alții. Copacii mari, maturi, cu rădăcini adânci, sunt mai dificil de mutat decât alții mai mici și care nu au asemenea amploare. Dacă ne uităm pe strada Universității, în afară de doi, toți arborii au rădăcini consistente și mari. Teoretic, se pot reloca, dar este un risc să fie compromiși în acest proiect. În consecință, se recomandă evitarea relocării, chiar dacă ea este posibilă din punct de vedere legal”, a mai arătat edilul clujean.

„Urbanismul și cetățenii nuu pot fi două entități separate”

Nu în ultimul rând, locația arborilor, dar și opinia publică, au cântărit greu în decizia Primăriei de a păstra arborii pe amplasamentul actual.

„Un alt aspect luat în considerare este locația arborilor existenți. Dacă aceștia sunt localizați într-o zonă sensibilă, cum ar fi cartierele istorice, atunci ar fi necesar să fie păstrați, în opinia specialiștilor. Zona Universității, despre care vorbim, este o zonă din «buricul târgului», o zonă extrem de cunoscută, cu rezonanță pentru clujeni. Dacă această zonă sensibilă produce atâta emoție, e bine să fim atenți la ceea ce oamenii spun. 

Arborii maturi rămân pe strada Universității. FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

Al șaselea argument este opinia publică. Urbanismul nu este viu, nu construim catedrale în deșert. Urbanismul presupune o interacțiune permanentă cu cei cărora se adresează, cetățenii. Nu pot fi două entități separate, care nu comunică și nu se întâlnesc niciodată. Evident, există etape legale de consultare, care în condițiile pandemiei, au fost viciate și poate nu toți au reușit să își spună exact punctul de vedere. Luăm cea mai bună decizie consultându-ne și aducând opinia publicului în decizie și dacă există un sprijin public puternic pentru păstrarea acestor arbori, atunci urbaniștii, planificatori urbani ar fi trebuit să fie dispuși să îi păstreze”, a mai spus Emil Boc.

Petiție, proteste și dezbatere pentru menținerea arborilor

Mai mulți clujeni și activiști civici au cerut în ultimele săptămâni păstrarea pe strada Universității a arborilor existenți, după ce Primăria Cluj-Napoca a propus relocarea arborilor existenți și plantarea de noi arbori.

O petiție a fost lansată în urmă cu circa două săptămâni sublinia faptul că arborii maturi și cei în vârstă, aflați pe aceste străzi, fac parte din patrimoniul natural al orașului și contribuie la frumusețea și calitatea mediului înconjurător.  Mai mulți clujeni au format, de asemenea, un lanț uman în jurul copacilor, în semn de protest. De asemenea, situația arborilor a fost discutată în cadrul unei dezbateri publice, care a durat peste șase ore.

Primăria Cluj-Napoca anunța inițial că 29 din cei 37 de copaci existenți pe strada Universității vor fi relocați în zone cu deficit de copaci și înlocuiți cu noi arbori.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Arborii de pe Universității. Boc: „Este un conflict între rațiune și pasiune. Împărtășesc pasiunea clujenilor pentru zona verde”. Urmează o nouă dezbatere

abonare newsletter