Administrație

Arborii de pe strada Universității NU vor fi eliminați. Emil Boc: „Rămân adeptul copacilor”

Arborii maturi de pe strada Universității nu vor fi „eliminați”, așa cum recomandă Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj. Primarul Emil Boc spune că va respecta cerințele clujenilor care au participat la dezbaterea publică.

Arborii maturi de pe strada Universității nu vor fi „eliminați” / FOTO: Diana CÎMPEAN - monitorulcj.ro Arborii maturi de pe strada Universității nu vor fi „eliminați” / FOTO: Diana CÎMPEAN - monitorulcj.ro

 

 



Propunerile de reamplasare pe soclu a statuii lui Emil Racoviță și a grupului statuar „Școala Ardeleană” au primit aviz pozitiv din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Cluj. Odată cu acest aviz, Primăria Cluj-Napoca a primit și o recomandare de eliminare a arborilor din fața Bisericii Piariste de pe strada Universității, deși o clujenii și-au exprimat puternic dorința ca arborii să fie lăsați în pace. 

 


„Amenajare str. Universității:- Cu recomandarea: eliminarea arborilor din fața bisericii baroce. Efortul făcut pentrueliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat demenținerea unor arbori tineri de aproximativ 10 ani. În varianta anterioară erau mai mulți arbori dupăreamenajare (menținuți + nou plantați)”, se arată în documentul DJC Cluj.

Primarul Emil Boc a vorbit despre acest subiect joi, la un post radio local, și a precizat că Primăria nu va pune în aplicare recomandarea privind arborii de pe strada Universității și că arborii vor rămâne neatinși, cu excepția a doi copaci mai tineri, fără rădăcini adânci, care vor fi relocați.


„Avizul este pozitiv pentru ceea ce, primăria în urma dezbaterii publice a solicitat. Și anume repunerea pe soclu a Școlii Ardelene. Și Comisia de Monumente a dat acest aviz. Pe Universității este de acord cu menținerea arborilor, cu excepția celor doi, și face o recomandare. Este adevărat. Această recomandare nu o să o punem în aplicare, în sensul că este la latitudinea noastră, și dacă tot am purtat o dezbatere publică de o lună de zile, copaci vs. aliniamente perfecte, rămân adeptul copacilor. Copacii, aceia care nu trebuie scoși (2), toți ceilalți vor rămâne. Când natural vor avea probleme, se vor deteriora, ca omul care îmbătrânește, vom discuta. Acum, toți copacii, cu excepția celor doi, rămân în picioare. Rămâne decizia ca respect față de cei care s-au implicat în această dezbatere și o dovadă că la Primărie există uși deschise. Nu deținem monopolul adevărului, nu suntem cu idei predeterminate. Dacă în urma dezbaterilor, discuțiilor în societate, un lucru poate fi îmbunătățit, n-avem nicio problemă să-l îmbunătățim, să ținem cont, pentru că lucrurile sunt în mișcare în lume, în Europa, trebuie să ne adaptăm. Acum, menținerea unui copac este o chestiune de sănătate publică pentru că orice copac aduce o oază de verdeață... beneficiul este mult mai mare decât un aliniament perfect de arbori pe care să-l avem. Este acolo copacul, nu a deranjat până acum pe nimeni și nici de acum nu va deranja pe nimeni”, a declarat Emil Boc, la un post radio local. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Reamenajarea străzilor din centrul Clujului „înghite” mai mulți bani: 2,8 milioane €, suplimentare pentru proiectul de pe Kogălniceanu-Universității

Din 100 de orașe din UE, Cluj-Napoca a fost ales în top 10! Va fi neutru climatic până în anul 2030

abonare newsletter