Actualitate

PUTE în Cluj-Napoca. „Intră mirosul în casă și cu geamurile și ușile închise!”. Primăria a anunțat că face verificări

PUTE din nou în Cluj-Napoca, în special în cartierele Mărăști și Gheorgheni. Clujenii au depus sesizări, însă autoritățile încă nu știu de unde provine mirosul.

Mirosul insuportabil a revenit în Cluj-Napoca / Foto: depositphotos.com Mirosul insuportabil a revenit în Cluj-Napoca / Foto: depositphotos.com

 

 


Mirosul insuportabil a revenit în Cluj-Napoca, iar clujenii au depus sesizări pe site-ul Primăriei în care au arătat că în special în cartierele Gheorgheni și Mărăști „PUTE”. 

Sesizările clujenilor pe aplicația MyCluj privind mirosul urât / Foto: screenshot site-ul Primăriei

Câteva dintre sesizările locuitorilor din Cluj-Napoca făcute miercuri, 6 septembrie, sunt:


  • Zona Iris: „Din nou pute îngrozitor în Cluj. Nu se poate face chiar nimic în privința aceasta? Cât mai trebuie sa suportăm ?”
  • „Zona Mărăști strada Teleorman, pute de nu poți respira. Intră mirosul în casă și cu geamurile și ușile închise”
  • „Constat cu stupoare ca mirosul infernal de „hoit” a revenit în oras. Chiar nu se poate face nimic? Lăsați alte preocupari care vă gâdila orgoliul și rezolvați o dată mizeria asta din oraș”
  • Mărăști: „Miroase urat! Chiar aici și chiar acum”
  •  „Miroase din nou în Cluj-Napoca! În zona OMV Mărăști”
  • „Iarăși miroase insuportabil pe str. Nasaud. A intrat și în apartament mirosul. Parca sunt cadavre în putrefacție. Vă rugăm faceți ceva! Inadmisibil. Mulțumim anticipat!”
  • „Miroase a levigat pe Suciu, Albini și Dorobanților”
  • „Deja a trecut ceva vreme și tot nu s-a rezolvat cu mirosul. Bine că plătim facturi pentru gunoi taxe și fel și fel de impozite și nu se iau măsuri ca să avem un aer respirabil”
  • „Miros foarte neplăcut pe Strada Pavel Rosca Cluj-Napoca de la groapa de gunoi, în centrul Clujului! Nu se mai poate în situația aceasta, nu se poate ieși afară.”
  • „Pute în zona Horea și alte zone din Cluj, de dimineață de nu poți respira. Este inadmisibil că de mai bine de o săptămână aproape zilnic miroase în ultimul hal afară. Vă rog să ne comunicați ce măsuri s-au luat în ultima săptămână pentru eliminarea mirosurilor și ce substanțe sunt în momentul acesta în aer și cum ne impactează sănătatea. Este inadmisibil că de mai bine de o săptămână să pută în ultimul hal peste tot, să trebuiască să stăm cu geamurile închise, să nu putem ieși din casa de miros”
  • Zona Parcul Feroviarilor: „Din nou, miros de gunoi, miros de rahat, miros de mizerie. Până când???”

CITEȘTE ȘI:
Duhoarea din Cluj, amplificată de caniculă. Ce probleme au găsit autoritățile la centrul de deșeuri? Supercom: „Mirosul nu vine de la CMID. Activitatea se desfășoară în parametri normali."
Reprezentanți Supercom: „Sursa mirosurilor din Cluj nu vine de la Centrul de Deșeuri. Toate măsurătorile sunt sub limitele normale de emisii”

 

Răspunsul Primăriei: „Nu putem încă să tragem o concluzie”

La sesizările făcute în cursul zilei de miercuri, 6 septembrie, Primăria a oferit deja un răspuns pe platforma MyCluj: 


„Mulțumim pentru sesizare. Primarul municipiului Cluj-Napoca, imediat ce a fost sesizat cu acest subiect, a solicitat reverificarea situației la CMID, dar, de asemenea a solicitat organelor de control să verifice situația de la Aiton, unde în acest weekend au avut loc masive depuneri de găinaț pe terenurile unei firme importante în domeniul alimentar. De asemenea, au fost descoperite la Rediu și la Aiton două depozite mari care aveau un miros ce ar fi putut genera, în combinație cu curenții de aer, un asemenea miros în municipiul Cluj-Napoca. Nu putem încă să tragem o concluzie, așteptăm rezultatele autorităților de control care au fost prezente sâmbătă toată ziua în teren pentru a preleva probe atât de la CMID, cât și de la Aiton, respectiv la depozitul de găinaț menționat.

CITEȘTE ȘI:
De ce pute Clujul? Cum arată „muntele” de găinaț de la Aiton. De aici să vină mirosurile?

 


Autoritățile nu știu de unde pute în Cluj

În urmă cu o săptămână, clujenii din toate cartierele au semnalat că „în Cluj pute”. Zeci de oameni au trimis sesizări autorităților privind mirosul greu de suportat din oraș. 

Autoritățile au început atunci să investigheze situația pentru a afla de unde pornește mirosul insuportabil din oraș. Chiar marți, 29 august, reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj au efectuat o serie de controale în teren. Potrivit acestora, căldura nu a făcut decât să amplifice mirosul greu de suportat în tot orașul, dar și în zona metropolitană și au existat două situații care au determinat, de fapt, degajarea mirosului neplăcut:
- Efectuarea operațiunilor de nivelare a deșeurilor din cadrul depozitului ecologic Cluj;
- Acumularea de stocuri de deșeuri reziduale care urmează a fi tratate în cadrul instalației de tratare mecano-biologică (TMB) din cadrul CMID Cluj.


Cu toate acestea, reprezentații Supercom, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, suțin că mirosul nu provine de la CMID și că activitatea s-ar desfășura în „parametri normali”.

În timp ce autoritățile căutau sursa mirosurilor la Centrul de Deșeuri, iar firma Supercom respingea acuzațiile că orașul „pute” din cauza gunoaielor, o nouă speculație a prins contur: mirosul pestilențial ar veni de la Aiton, comună situată în linie dreaptă la mai puțin de 10 de kilometri de Cluj-Napoca, mai exact de la o fermă de pui. 

La o săptămână după ce mirosul neplăcut a apărut în Cluj și de la analiza Gărzii de Mediu, Prefectura Cluj a organizat o ședință de lucru, în urma căreia a anunțat că mirosul nu vine nici de la CMID, dar nici de la ferma din Aiton. Așadar, în continuare nimeni nu are habar de unde a venit duhoarea care ne-a întors tuturor stomacul pe dos. Prefectura Cluj a transmis și că, în continuare, se caută sursa mirosului prin diverse modalități

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, judecată la rece despre mirosul urât din oraș: „Eu cred că de la CMID a venit. Am luat capace fără să am nicio vină”

După o SĂPTĂMÂNĂ, Prefectura Cluj spune că mirosul urât nu a venit de la CMID, dar nici de la găinațul din Aiton

abonare newsletter