Timp Liber

Ziua Națională a României, sărbătorită cu fast la Cluj. Paradă militară, concerte și spectacol cu drone și artificii, de 1 Decembrie

Clujul sărbătorește anul acesta Ziua Națională a României cu evenimente în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii. Vor avea loc tradiționala defilare militară, dar și un regal folcloric, concerte, spectacol de artificii și drone.

Ziua Națională a României, sărbătorită cu fast la Cluj. FOTO: Facebook/ Emil Boc Ziua Națională a României, sărbătorită cu fast la Cluj. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca pregătește numeroase evenimente și momente speciale, pentru clujeni și turiști, cu ocazia Zilei Naționale a României. 1 Decembrie 2022 marchează împlinirea a 104 ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările de 1 Decembrie cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 9. Evenimentele continuă în Piața Avram Iancu unde, începând cu ora 10:30, va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

Iluminatul festiv, pornit în prima zi a lunii decembrie

Piața Unirii va fi din nou epicentrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României. La ora 15 va începe un Regal folcloric de excepție, alături de unii dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din țara noastră. Un moment așteptat în fiecare an este pornirea iluminatului festiv, care va avea loc la ora 19. Inna și Cargo vor concerta apoi pe scena din kilometrul 0 al orașului.


La ora 20, Primăria Cluj-Napoca invită publicul în Piața Avram Iancu, pentru a urmări un spectacol unic de artificii și drone.

CITEȘTE ȘI


Parada de 1 Decembrie, în fața Teatrului Național. Lucrările la parc vor fi gata. Boc: „E impecabil”

 

Programul complet

Piața Mihai Viteazul: 09:00 - ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori;

Piața Avram Iancu


  • 10:30 - ceremonie militară dedicată „Zilei Naționale a României”, defilare militară și artificii de zi;
  • 20:00 - spectacol de artificii și drone

Piața Unirii

  • 15:00 - regal folcloric: Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul;
  • 19:00 - aprinderea iluminatului festiv;
  • 19:05 - concert Inna;
  • 20:15 - concert Cargo.

Primăria „sparge” aproape 150.000 de euro pentru 1 Decembrie și Revelion

Concerte, drone, artificii și spectacole cu lasere sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de Primăria Cluj-Napoca pentru ziua de 1 Decembrie și Revelion 2023. După doi ani de pandemie și creșteri de prețuri, bugetul municipalității va sărăci cu aproape 150.000 de euro pentru organizarea celor două evenimente.

Consiliu Local a aprobat în septembrie un proiect privind aprobarea alocării sumei de 700.000 de lei de la bugetul local pe anul 2022 pentru organizarea evenimentelor 1 Decembrie – Ziua Națională a României și Revelion 2023.

„În fiecare an, ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție. Sărbătorirea Anului Nou reprezintă un eveniment de referință celebrat în toată lumea, în funcție de tradiția fiecărei culturi. Activitățile pe care municipalitatea le va organiza cu ocazia Zilei Naționale a României vor avea în centrul atenției manifestări oficiale de tradiție, dar și ample acțiuni cultural-artistice care reconstituie atmosfera istorică. Dorim ca spectacolul din noaptea de Revelion să constituie un reper de referință al unui an plin de evenimente care-i conferă municipiului Cluj-Napoca statutul de oraș european din inima Transilvaniei”, se arată în proiectul de hotărâre.

În documentul citat se mai menționează și faptul că „municipiul Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice”. 

„Cu festivaluri de talie internațională precum TIFF, Untold, Sports Festival, Jazz in the Park, Street Food Festival, municipiul a ridicat standardele acestui gen de activități. Ziua de 1 Decembrie reprezintă un moment deosebit de bucurie și de sărbătoare pentru români și clujeni deopotrivă. Aceștia și-au făcut un obicei frumos în a petrece pentru români și clujeni deopotrivă”, arată municipalitatea.

„Având în vedere evoluția prețurilor față de anul 2009 (când s-a organizat ultimul eveniment de acest gen), bugetul solicitat pentru cele două evenimente este legat de cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariu, transport, cazare și masă) – 300.000 lei, costurile pentru iluminat arhitectural – 100.000 lei, promovarea evenimentelor – 20.000 lei, costurile pentru spectacolele cu drone și artificii – 130.000 lei, realizarea unor spectacole multimedia de lasere și video mappin sincronizat pe o coloană sonoră – 150.000 lei”, mai precizează documentul.

CITEȘTE ȘI:

Târgul de Crăciun începe în weekend, la Cluj! VEZI PROGRAMUL pentru primele zile ale târgului

Winter Dream, un Târg de Crăciun ca un vis de iarnă, pentru floreșteni, în Parcul Poligonului. Patinoar, Trenulețul Moșului și roată panoramică

Ultimele Stiri
abonare newsletter