Ştiri din Transilvania

S-a terminat cu „raiul șmecherilor” pe lacurile Tarnița și Beliș. Apă mai curată pentru clujeni?

În ședința de luni, 31 august, Executivul a aprobat un act normativ foarte important pentru clujeni. Guvernul a aprobat un proiect ce vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița, ambele din județul Cluj.

S-a terminat cu „raiul șmecherilor” pe lacurile Tarnița și Beliș, după interzicerea motoarelor S-a terminat cu „raiul șmecherilor” pe lacurile Tarnița și Beliș, după interzicerea motoarelor

 

 


Anul trecut, șase parlamentari clujeni – Adrian Dohotaru (deputat independent), Gabriel Horia Nasra (deputat PSD), Csoma Botond (deputat UDMR), Mihai Goţiu (senator USR), Vasile Ilea (senator ex-PSD) și ministrul Agriculturii, Adrian Oros – au realizat o interpelare către vechiul Guvern prin solicitau ca ambarcațiunile motorizate să fie interzise pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele.

 


Pe lângă această interpelare adresată fostului ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Răzvan Cuc, aproape 8.000 de clujeni au cerut lacuri mai curate, semnând o petiție activă și în acest moment. Au solicitat nu doar interzicerea ambarcațiunilor motorizate, ci și demolarea tuturor construcțiilor ilegale de pe lac, de la pontoane, la garduri și cabane.

„Apa din care beau clujenii este mai puțin amenințată”

„Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele două lacuri”, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.


Potrivit noilor reglementări, excepție fac ambarcațiunile propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și cele propulsate cu motoare electrice. În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române, a precizat ministrul Lucian Bode.

„Victorie! Apa din care beau clujenii este mai puțin amenințată acum. Le mulțumesc celor 8.000 de clujeni care au semnat cea mai mare petiție a județului, inițiată de Asociația Societate Organizată Sustenabil SOS din care fac parte. Le mulțumesc parlamentarilor clujeni, indiferent de culoarea politică, ce s-au alăturat demersului pe care l-am început în vara anului trecut, când am semnalat public nesimțirea cu care lacurile Clujului sunt poluate de deținătorii de ambarcațiuni motorizate”, a declarat, marți, deputatul Adrian Dohotaru.


Parlamentarul independent susține că este însă doar o victorie de etapă. În continuare, semnatarii petiției solicită autorităților să existe plaje publice, astfel încât să aibă acces la lacuri toată lumea, nu doar proprietarii. De asemenea, se cere demolarea construcțiilor ilegale, un regulament de navigație și utilizare eco a lacurilor, dar și o pistă de biciclete din Cluj-Napoca spre Gilău, via Florești, până la „marea” clujenilor, Lacul Tarnița.

„S-a terminat cu raiul șmecherilor de pe Tarnița și Beliș!”

„S-a terminat cu raiul șmecherilor de pe lacurile Tarnița și Beliș, după mai bine de zece luni de la apelul a șase parlamentari din Cluj (…), Guvernul aprobând Hotărârea pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României”, a declarat deputatul PSD de Cluj Horia Nasra, mulțumind presei și societății civile pentru susținerea cauzei, dar și fostului prefect al județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, respectiv fostului subprefect Ioan Alin Danci, pentru implicarea lor.


„Victorie importantă pentru mediu! Vestea care mi-a făcut ziua mai bună decât eșecul lamentabil al moțiunii PSD: lacurile Tarnița și Fântânele scapă de principala sursă de poluare – bărcile, skijeturile, hidroavioanele și alte ambarcațiuni «bengoase» ale șmecherilor care acaparaseră sursa de apă potabilă a Clujului!”, a precizat la rândul său senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu.

„«Navigarea» cu ambarcațiuni motorizate (bărci, skijeturi, hidroavioane, platforme, pontoane etc.) pe lacurile Tarnița și Fântânele a fost scăpată total de sub control în ultimii ani, afectând grav mediul și sursa de apă a municipiilor Cluj-Napoca, Dej, Gherla și a peste alte 100 de localități”, a completat, marți, parlamentarul clujean.

CITEȘTE ȘI:

Bărcile cu motor, INTERZISE pe lacurile Tarnița și Beliș. Au rămas câteva excepții

 

VIDEO. Șef de birou al Salvaspeo Cluj bea apă direct din Tarnița, ca să demonstreze că nu e poluată

 

 

abonare newsletter