Social

Registru național pentru traficanții de droguri. Ministrul Justiției: „Dacă o persoană merge la Cluj în timpul unui festival, Poliţia trebuie să ştie dacă există riscul să vândă droguri”

Statul român vrea să înființeze un registru național prin care traficanții de droguri să fie monitorizați. Alina Gorghiu, ministrul Justiției, spune că Poliția trebuie să știe dacă există riscul ca aceștia să mai vândă droguri.

Statul român vrea să înființeze un registru național ca să monitorizeze traficanții de droguri / Foto: depositphotos.com Statul român vrea să înființeze un registru național ca să monitorizeze traficanții de droguri / Foto: depositphotos.com

 


Senatul a adoptat luni, în plen, o propunere legislativă care prevede organizarea Registrului naţional pentru traficanții de droguri (persoanele care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri). Propunerea a fost adoptată cu 94 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.


 

Prin acest registrul s-ar putea ţine evidenţa persoanelor condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunţarea la aplicarea, amânarea şi suspendarea pedepsei sub supraveghere, persoanelor de cetăţenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe pentru infracţiuni din sfera traficului de droguri, potrivit proiectului de act normativ adoptat de Senat.


CITEȘTE ȘI:
Sute de elevi clujeni, învățați despre efectele dezastruoase ale drogurilor. Față în față cu foști dependenți: „Am ajuns să stau pe străzi, să cerșesc bani pentru droguri”.

 

„Nu se înscriu în registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal”, stipulează proiectul.


Registrul îi va monitoriza pe cei care au făcut trafic de droguri

Potrivit ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, „proiectul este un instrument sănătos, bun al statului român în sprijinul combaterii traficului de droguri”. Registrul este „un mijloc de cunoaştere, de supraveghere şi de identificare a persoanelor care au comis infracţiunii sfera drogurilor şi a substanţelor psihoactive”, a subliniat ea.

„Înfiinţăm acel registru pentru traficanţii de droguri. Este un instrument util cu rol, predominant preventiv. În acest registru vor fi în înscrişi toţi cei care au comis infracţiuni legate de traficul de droguri, dar şi cei care au efectuat operaţiuni, fără drept, cu substanţe psihoactive (...) Aceste persoane vor fi obligate să anunţe Poliţia referitor la locaţia lor, dacă îşi mută domiciliul sau se deplasează din localitate mai mult de şapte zile. Vor trebui să dea detalii şi cu privire la locul lor de muncă, despre locurile frecventate, despre persoanele cu care intră în contact, o dată la fiecare trei luni”, a afirmat Gorghiu, în plenul Senatului.


CITEȘTE ȘI:
Dealeri care vindeau droguri în cluburi, cămine studențești și școli din Cluj, prinși în flagrant de Poliție: „Au aruncat pe geam o geantă cu 130.000 euro” VIDEO

 

Ea a explicat că statul român „trebuie să ştie toate aceste informaţii”. „Să presupunem că se duce două săptămâni la Cluj întâmplător în timpul Festivalului Untold. Poliţia trebuie să ştie dacă această persoană este acolo, dacă există riscul să vândă droguri şi acest lucru poate fi lămurit pe baza registrului”, a completat Alina Gorghiu.


Ministrul Justituției: 86% dintre traficanții de droguri recidivează 

Potrivit ministrului Justiţiei, care a citat date statistice, foarte mulţi dintre traficanţii de droguri recidivează.

„Din cele 962 de persoane care execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri, 826 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale. Adică un procent de 86%. Aceasta ne arată cât de mare este gradul de repetabilitate al acestui tip de infracţiuni grave şi cât de multă nevoie este de măsuri de prevenţie. Această problemă a drogurilor e o prioritate şi pentru Uniunea Europeană şi pentru comunitatea euro-atlantică, este un pericol transnaţional, transfrontalier, iar pentru combaterea optimă a acestui fenomen este necesară o colaborare solidă între state şi ne adaptăm sistemul nostru judiciar la era digitală”, a adăugat Gorghiu.

CITEȘTE ȘI:
Peste 30 de persoane din Cluj și Maramureș, la audieri! Vindeau droguri de mare risc ELEVILOR.
Tânăr de 21 de ani, prins cu 2 kg de droguri de mare risc și cannabis în mașină, în Cluj! Vindea iarbă cu 50 lei gramul. VIDEO

 

Propunerea legislativă privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Jandarm prins cu droguri în rucsac în Cluj, în timpul unui control în trafic. Le-a spus polițiștilor că substanțele nu sunt ale lui.

Tânăr din Cluj, prins cu droguri la examenul auto! I-a dat din greșeală polițistului pungulița cu prafuri

Ultimele Stiri
abonare newsletter