Sănătate

Ce restricții ar putea fi eliminate din luna martie? Rafila: „Ultimele restricții care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măștii în interior”

Ministrul Sănătății preconizează că într-o lună vom ajunge la un număr de cazuri de COVID-19 similar cu cel din decembrie 2021, moment în care va urma o reevaluare a măsurilor de sănătate publică şi renunţarea la anumite restricţii, cum ar fi certificatul digital.

Ce restricții ar putea fi eliminate din luna martie? Rafila: „Ultimele restricții care se vor ridica vor fi legate de utilizarea  măștii în interior” Ce restricții ar putea fi eliminate din luna martie? Rafila: „Ultimele restricții care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măștii în interior”

 

 


În prezent, situația COVID-19 din România este îngrijorătoare fiindcă numărul infectărilor rămâne ridicat, la fel și numărul deceselor.

 


Ministrul Sănătății a declarat că în câteva săptămâni am putea reveni la o incidență de 1 la mie și multe dintre restricții vor fi eliminate. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Starea de alertă ar putea fi și ea ridicată. Însă obligativitatea privind purtarea măștii de protecție în interior va fi una dintre ultimele măsuri la care autoritățile vor renunța.


„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 - începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem - un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

De asemenea, Alexandru Rafila spune că datele ultimelor zile par să indice o inversare a tendinței și trecerea valului 5 al pandemiei pe un trend descendent, iar această descreștere va fi rapidă.


„Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a adăugat Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, printre restricțiile care ar urma să fie ridicate se numără și renunțarea la certificatul digital.

„În următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital (…) Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea  măștii în interior (…) În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a mai spus Rafila.

 

CITEȘTE ȘI:

13 centre de vaccinare anti-COVID-19 din Cluj, ÎNCHISE începând de LUNI. 171 se vor închide la nivel național

Expert UBB: „Din aprilie, mai, categoric vom reveni la normal. Nu vă infectați intenționat cu Omicron!”

Vârful valului 5, la mijlocul lunii februarie. Rafila: „Până la final de martie vom scăpa de o parte din restricții”

Ultimele Stiri
abonare newsletter