Sănătate

Primul defibrilator automat din Cluj-Napoca a fost montat în complexul de natație al UBB

Primul defibrilator extern automat public din Cluj-Napoca a fost instalat, miercuri, în incinta complexului de nataţie al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Parcul „Iuliu Haţieganu”.

A avut loc instalarea primului defibrilator extern automat (AED) public din Cluj-Napoca, în Parcul Sportiv «Iuliu Haţieganu», în incinta Complexului de nataţie Universitas al Universităţii Babeş-Bolyai.

„Acest tip de aparat nu necesită pregătire medicală, fiind uşor de folosit de către oricine. Fiind accesibil publicului larg, în cazul unei persoane aflate în stop cardio-respirator, pe lângă manevrele de resuscitare de bază, şi anume compresiuni toracice şi ventilaţie gură la gură, se foloseşte şi acest defibrilator automat extern. Utilizatorul trebuie doar să asculte instrucţiunile aparatului, să lipească electrozii pe pacient şi să apese butonul pentru şoc atunci când defibrilatorul cere acest lucru”, a declarat Bogdan Vereș, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Kinetoterapeuţi din Cluj.


El a adăugat că folosirea unui astfel de defibrilator, împreună cu manevrele de resuscitare, dublează şansele de supravieţuire până la sosirea ambulanţei.

„Având în vedere posibilitatea apariţiei unui eveniment de moarte subită cardiacă în zonele cu densitate mare de persoane şi necesitatea defibrilării cât mai rapide, în primele 3-5 minute, considerăm utilă prezenţa AED în locurile publice din oraşele aglomerate”, a mai spus Bogdan Vereş.


Defibrilatorul a fost instalat în urma campaniei de strângere de fonduri „Şi tu poţi salva o viaţă”, iniţiată de Asociaţia Studenţilor Kinetoterapeuţi, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, medicul specialist în medicină de urgenţă Mihai Bucur şi compania Work in Progress.

Vă reamintim că, în urmă cu câteva zile, primarul Emil Boc a vorbit despre proiectul prin care Primăria Cluj-Napoca își dorește introducerea unor defibrilatoare automate în punctele cheie din oraș. Proiectul prin care Clujul va fi dotat cu defibrilatoare automate în mai multe zone importante a fost propus de un medic rezident și a primit cele mai multe voturi în cadrul programului de Bugetare Participativă 2018.

Etichete: defibrilator
Ultimele Stiri
abonare newsletter