Sănătate

Județul Sălaj, rată a mortalității infantile de două ori mai mare decât în Cluj

Discrepanță majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii, față de Cluj, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 3,9 la mie.

 

Organizația Salvați Copiii România susține că în regiunea Nord-Vest se remarcă o disparitate majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Sălaj – 8,9 la mia de copii născuți vii, față de județul Cluj, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 3,9 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS. Rata medie a mortalității infantile în Regiunea Nord – Vest  este de 6.23 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, media pe țară. 


Astfel, în interiorul regiunii sunt câteva disparități semnificative: 

Sălaj - 8,9 la mia de copii născuți vii 
Maramureș – 7 la mia de copii născuți vii
Bistrița-Năsăud - 6,9 la mia de copii născuți vii
Bihor- 5,9 la mia de copii născuți vii            
Cluj - 3,9 la mia de copii născuți vii
Satu Mare - 4,8 la mia de născuți vii


Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide. 

Date statistice: 

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit. 


Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. 

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:


Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
Sălaj (8,9 la mie) 
Neamț (8,2 la mie)
Călărași (7,6 la mie)
Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii). 

„Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Nord-Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro.Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar” spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii. 


Despre mortalitatea infantilă 

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Organizația Salvați Copiii contrazice propunerile Ministerului Sănătății! Ce spune ISJ despre școlile din Cluj?

PRAG discriminatoriu pentru ALĂPTAREA în public, consideră Salvaţi Copiii. Ce vârsta maximă trebuie să aibă bebeluşul pentru ca mama sa să nu fie amendată

Microscop care ajută la depistarea rapidă a melanomului, adus la SCJU Cluj: „Scade mortalitatea. E extraordinar pentru pacienți”

Ultimele Stiri
abonare newsletter