Sănătate

Tișe, apel către Ministerul Sănătății după protestul pacienților la Cluj: „Finanțați urgent Centrul Integrat de Transplant! În doi ani Transplantul ar fi în casă nouă”

După protestul pacienților de joi în față la ICUTR Cluj, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, solicită Ministerului Sănătății finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant. El spune că „Transplantul ar fi în casă nouă” în numai doi ani dacă ar fi acum finanțat.

Apel public al Președintelui Consiliului Județean Cluj adresat Ministerului Sănătății  / Foto: Consiliul Județean Cluj Apel public al Președintelui Consiliului Județean Cluj adresat Ministerului Sănătății / Foto: Consiliul Județean Cluj

 

 


În prezent, transplantul se face la Cluj într-un pod neautorizat, în care oricând poate apărea o tragedie din cauza riscului mare de incendiu. De asemenea, pacienții sunt puși constant în pericol din cauza condițiilor insalubre ale spațiului care duc la infecții intraspitalicești.

 


Alin Tișe solicită finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant ca, în doi ani, pacienții și medicii să aibă un spațiu adecvat pentru a fi tratați și a trata:

„Finanțați urgent Centrul Integrat de Transplant de la Cluj! Pacienții au nevoie să fie transplantați în siguranță! Reduceți riscurile pentru pacienți și pentru personalul medical! Solicit public Ministerului Sănătății, din nou, finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant de la Cluj, acesta fiind un proiect strategic de importanță națională! Condițiile în care sunt efectuate în prezent operațiile de transplant sunt inadecvate. Intervențiile chirurgicale și tratamentul pacienților la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca se realizează în spații neautorizate și în condiții neadaptate rigorilor actului medical.


Și din acest motiv, la ICUTR Cluj-Napoca au existat și există cazuri grave de infecții intraspitalicești care sunt greu de controlat și de pe urma cărora pacienții și aparținătorii au mult de suferit. Ministerul Sănătății, însuși, a constatat, în repetate rânduri, faptul că podul este total inadecvat derulării unui act medical modern, de calitate, în condiții de siguranță. Acest lucru trebuie să înceteze ACUM!

Apelul președintelui CJ Cluj Alin Tișe pentru finanțarea Centrului Integrat de Transplant / Foto: Consiliul Județean Cluj

Ministerul Sănătății, cel puțin teoretic, caută soluții pentru un nou sediu al Institutului de Transplant Renal. Nu mai trebuie să o facă, Consiliul Județean Cluj are deja soluția! Dacă Ministerul Sănătății ar asigura finanțarea, în doi ani Transplantul ar fi în casă nouă. Tocmai de aceea, ținând cont de câte vieți ar putea fi salvate suplimentar și câtă suferință ar putea fi, astfel, evitată, solicit finanțarea urgentă a Centrului Integrat de Transplant! Pacienții care au nevoie de transplant merită din partea Ministerului Sănătății șansa de a fi tratați în condiții de siguranță”, a transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.


Deputatul Emanuel Ungureanu, alături de câțiva pacienți, a protestat în față la ICUTR Cluj joi, 4 mai, fiindcă institutul încă funcționează într-un pod neautorizat, într-o clădire dărăpănată, în care pacienții sunt puși în situații de risc din cauza condițiilor insalubre. Mulți dintre ei chiar dacă au avut transplanturi reușite s-au infectat apoi cu bacterii care le-au pus viața în pericol.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

Niciun Centru de Transplant, construit de statul român de la zero. Ungureanu: „Aveți curajul să vă uitați în ochii bolnavilor?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter