Politică

Vasile Dîncu: „PSD nu va susține un guvern minoritar al PNL”

Senatorul Vasile Dîncu a afirmat că PSD nu se va lăsa târât în actuala criză politică și nici nu va susține un guvern minoritar al Partidului Național Liberal din Parlament

 

 


Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că în niciun caz PSD nu va susţine un guvern minoritar şi, mai mult, îi pare rău că a ajutat la instalarea guvernului Orban, în timpul pandemiei de coronavirus. Dîncu a adăugat că atunci când există trei moţiuni sunt slabe şansele să treacă vreuna, mai ales că cei de la USR PLUS în continuare negociază cu PNL şi nu sunt decişi să plece de la guvernare.

 


„Nu e chiar aşa de simplu. Mi-am adus aminte de sintagma unui coleg, ne luăm popcorn şi ne râdem. Nu e aşa simplu. Vă spun de ce e aşa complicat în opoziţie. În opoziţie nu poţi să răspunzi la toate întrebări şi trebuie să ştii ce ţi se transmite. Trebuie să fii atent în opoziţie care sunt situaţiile cu sâmbure, care au potential de a prelua puterea. Dacă ne uităm electoral, imaginea partidelor de la putere se deteriorează. Noi trebuie şi sper să fim inteligenţi, să nu ne folosească cei de la putere ca un ciocan de dat în capul altora”, a declarat Vasile Dîncu, duminică la Digi24.

„Nu vom negocia cu liberalii”


Senatorul a precizat că PSD nu va susţine un guvern minoritar al PNL.

„Acum suntem absolut imposibil de a ne afla în această situaţie – guvernare cu PNL. S-a îndepărtat foarte mult această ipotetică posibilitate. Atunci au reacționat rapid liberalii, că ei nu vor niciun fel de guvernare cu PSD. L-am auzit pe domnul Cîţu, într-o greșeală politică, după părerea mea, spunând că PSD este dușmanul poporului român și el nu va negocia niciodată cu PSD. Nici noi nu vom negocia cu liberalii și nu vom negocia cu liberalii deloc. Până în 2024, dacă nu vom avea alegeri anticipate până atunci, ceea ce este foarte greu să se întâmple. Şi nici nu vom susţine un guvern minoritar al Partidului Național Liberal”, a mai spus Dîncu.


Întrebat de ce nu le convine celor de la PSD să susţină un guvern minoritar în schimbul trecerii prin parlament a unor legi ale PSD, Dîncu a explicat că social-democraţii trebuie să fie consecvenţi cu electoratul.

„Trebuie să fim consecvenţi cu propriul electorat. Electoratul nostru ne spune că nu putem susține un guvern al dezastrului național, un guveren care a dus țara în această situație. Apoi este chestiunea emoțională. În acest moment domnul Cîţu spune că PSD este duşmanul poporului român. Nu poţi să faci astfel de târguri. (…) Îmi pare rău că am participat în pandemie şi am pus guvernul Orban, am ajutat şi noi la asta şi după aceea ma văzut că noi am devenit duşmanul în discururile preşedintelui şi a celorlalţi. Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită în politică”, a explicat Vasile Dîncu.


„Există un dezastru al guvernării de care toți se feresc”

El a vorbit şi despre moţiunile de cenzură împotriva Guvernului şi este de părere că nu au şanse să fie adoptate. Menționăm că emisiunea la care senatorul Vasile Dîncu a făcut aceste afirmații a fost înregistrată vineri, 3 septembrie, înainte ca USR Plus și AUR să depună moșțiunea de cenzură împreună.

„Cred că atunci când există trei moţiuni e foarte greu să treacă vreuna. În primul rând, dacă ne uităm la scena politică, vedem că USR PLUS negociază în continuare cu PNL, nu sunt hotărâţi să plece de la guvernare, cum nu sunt hotărâţi să semneze o moţiune a Partidului Social Democrat, pentru că dacă ar semna o moțiune a PSD, cu adevărat ar putea să cadă guvernul, dar ei ar recunoaşte dezastrul guvernării, la care au participat, pentru că, dincolo de certurile interne pentru putere și pentru bani, există un dezastru al guvernării, de care se ferește și președintele Iohannis, de care se feresc toți. Nu e normal să cadă guvernul Cîţu pentru că a schimbat un ministru, ci e normal să cadă pentru dezastrul provocat”, a concluzionat Dîncu.

„În acest moment, guvernul Cîțu se află pe buza prăpastiei, dar eu cred în mare măsură că în acest moment încă se negociază și este o bătălie între participanții la actul de putere, iar căderea guvernului nu este în scenariu”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter