Politică

Pe ce au cheltuit partidele din România subvențiile? Bani pentru reclamă, personal și consultanță

Pentru prima dată de când se alocă subvenții pentru partidele politice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat date privind cheltuielile lunare ale acestora.

 

 


AEP monitorizează cheltuielile lunare realizate de partidele politice din România din subvenția primită de la stat, începând cu ianuarie 2021. Expert Forum, o asociație înfiinţată de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei, a analizat datele publicate de AEP pentru luna ianuarie și a ajuns la câteva concluzii, pe care le prezentăm în cele ce urmează. 

 


Pentru anul 2021, valoarea totală, conform bugetului anual, este de 162 de milioane de lei. Cele șapte partide care primesc bani sunt PSD, PNL, PLUS, USR, PMP, Pro România și AUR, pentru rezultatele de la alegerile locale și parlamentare din 2020.

Suma totală primită în ianuarie de cele șapte partide este de 19,843,634.81 lei, cei mai mulți bani fiind alocați către PSD – 7.64 milioane, PNL – 6.48 milioane, iar cei mai puțini către Pro România și PMP, care au primit fonduri doar pentru rezultatele de la locale.


Partidele au cheltuit o sumă considerabil mai mică decât cea acordată de AEP - 6,894,663.52 lei, dar fondurile pot proveni și din transferuri mai vechi, întrucât banii necheltuiți la finalul anului nu se returnează. Toate partidele, cu excepția Pro România, au cheltuit mai puțin decât au primit.

AUR nu a cheltuit bani din subvenții

Excepție notabilă este și AUR, care a cheltuit numai trei lei, pentru comisioane bancare. De altfel, liderii AUR au declarat că nu vor folosi subvențiile și au inițiat un proiect de lege prin care solicită anularea subvențiilor pentru partidele politice. Conform legii, banii se transferă către partide de AEP, iar partidele care nu vor banii trebuie să renunțe în scris.


Ca procent de cheltuieli, cei mai mulți bani (41%) au fost cheltuiți pentru presă și propagandă, iar 20% din fonduri au fost alocate pentru personal. Partidele au folosit banii și pentru consultanță politică (8%), respectiv sondaje de opinie (7%).

Pe ce au cheltuit partidele banii oferiți de stat?

Potrivit datelor prezentate de Expert Forum, PSD a cheltuit jumătate din fonduri pentru presă și propagandă, la care se mai adaugă alte 12% pe sondaje de opinie, plus 8% pe consultanță politică; personalul ocupă 22% din cheltuieli.


PNL a cheltuit sume importante pentru promovare – 60% din fonduri pentru presă și propagandă, 15% consultanță, respectiv 9% pentru sondaje. Personalul a ocupat ceva mai puțin, 7% din cheltuieli

USR, în schimb, a cheltuit 56% din bani pentru personal și un sfert pentru chirii și utilități. Și PLUS a cheltuit un procent similar pentru personal, respectiv o treime pentru onorarii (avocați, executori și experți).

Pro România a alocat 83% din fonduri pentru investiții pentru bunuri, iar PMP a împărțit cea mai mare parte a subvențiilor între presă și propagandă (66%) și personal (25%). PMP este singurul partid care a investit în spoturi publicitare (13980.6 lei).

CITEȘTE ȘI

Florin Roman, „săgeți” către partenerii din USR-Plus: „Treziți-vă sau veți avea pe conștiință multe firme distruse!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter