Politică

Drulă (USR) cere demisia lui Bode, pentru că România a ratat Schengen-ul: „Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec”

Liderul USR, Cătălin Drulă, a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, după ce România a ratat intrarea în Schengen. Acesta îndeamnă la asumarea unor „responsabilități naționale” și aduce critici președintelui Klaus Iohannis, pentru care această zi reprezintă un eșec, în contextul în care președintele țării este și șeful politicii externe a României.

Drulă (USR) cere demisia lui Lucian Bode după eșecul Schengen/Cătălin Drulă Facebook.com Drulă (USR) cere demisia lui Lucian Bode după eșecul Schengen/Cătălin Drulă Facebook.com

 

 


România a ratat aderarea la Spațiul Schengen după ce Austria și Olanda (opoziție față de Bulgaria) au votat împotrivă. Nici după 11 ani România nu reușește să-și convingă partenerii externi pentru a fi membru deplin al spațiului Schengen.

 


Cătălin Drulă a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, după eșecul României la Consiliul JAI legat de intrarea în Schengen.

„Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. 


Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a mai spus Drulă.

„Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare”, a scris, joi, pe Facebook Cătălin Drulă, președintele USR, ca reacție la veto-ul Austriei față de intrarea României în Schengen.


Drulă a mai notat că „inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România. 

Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor”, a scris liderul USR pe pagina sa de Facebook. 


Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu înțelege poziția Austriei privind intrarea României în Schengen.

Nicolae Ciucă a afirmat că România va relua procesul de aderare la spaţiul Schengen.

România a ratat Schengen-ul

Ministrul ceh de Interne și comisarul european Ylva Johansson au anunțat la finalul Consiliului JAI că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate de voturi.

În schimb, Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al președintelui Croației. 

Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Ciucă susține că poziția statului austriac este inexplicabilă: „Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei”. România va relua procesul de aderare la spaţiul Schengen

ULTIMA ORĂ  România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei

Austria va bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

Ultimele Stiri
abonare newsletter