Politică

Eugen Tomac, despre turnura luată de războiul din Ucraina: „Putin și-a propus să oprească extinderea NATO și rezultatul este că NATO a devenit mai puternic”

Liderul PMP și europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că „toate țintele” pe care și le-a propus Vladimir Putin când a atacat Ucraina „au dat greș până acum”.

Liderul PMP și europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că „toate țintele” pe care și le-a propus Vladimir Putin când a atacat Ucraina „au dat greș până acum”/ Foto: monitorulcj.ro Liderul PMP și europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că „toate țintele” pe care și le-a propus Vladimir Putin când a atacat Ucraina „au dat greș până acum”/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


Liderul PMP și europarlamentarul Eugen Tomac, aflat la Cluj-Napoca la întâlnirea regională pe zona de Nord-Vest a Partidului Mișcarea Populară a comentat despre situația actuală cu războiul din Ucraina, respectiv relația României cu Republica Moldova.

Putin și-a ratat toate obiectivele

„Mulți se întreabă de ce Putin a ieșit agresiv în această săptămână. Putin și-a propus să oprească extinderea NATO și rezultatul este că NATO a devenit mai puternic, plus Finlanda și Suedia după un secol de neutralitate au decis să adere la NATO, deci obiectiv eșuat pentru Putin. Și-a propus să ocupe Ucraina în câteva zile, să o demilitarizeze și astăzi Ucraina este una dintre țările cele mai militarizate din Europa, face față invaziei, îi alungă din unele zone și are politic statutul de candidat la UE. Generații întregi de ucraineni nu vor uita acest măcel început de Putin. Și-a propus să șantajeze întreaga Europă cu criza gazelor (…) dar rezultatul este că în urmă cu un an de zile UE importa 40% din necesarul de gaz din Rusia, astăzi după măsurile pe care le-a luat fiecare stat doar 9% mai este importat și tendința este să se renunțe complet. 


Pe termen mediu și lung este un obiectiv ratat pentru Putin pentru că pierde o piață importantă, se va duce la chinezi și indieni să vândă cu prețul pe care ei vor vrea să îl ofere. Pe fondul că i-au plecat companii occidentale din Rusia cu milioane de angajați, pe fondul acestor tensiuni încearcă să imprime o linie dură, stalinistă cu teroare pe plan intern și cu extinderea acestui conflict. Această iarnă va fi extrem de complicată pentru că va utiliza toate resursele”, a declarat Eugen Tomac la conferința de presă din data de 24 septembrie.

România a promis Republicii Moldova că va ajuta țara vecină la iarnă cu aprovizionarea de gaze, dar până în prezent nu s-a făcut nimic.


Întrebat de reporterii monitorulcj.ro dacă se face sau nu ceva în acest sens europarlamentarul Eugen Tomac a răspuns următoarele.

„Ultimii 10 ani am greșit flagrant că am abandonat proiecte strategice legate de Republica Moldova. Singurul proiect eficient pe care l-am făcut a fost cel legat de gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Este un proiect împins înainte de președintele Băsescu. Este un proiect agreat de România și Republica Moldova în timpul mandatului lui Băsescu, am participat la discuții, nu vorbesc de lucrurile pe care să le fi aflat din note. 


Proiectul era să intensificăm cooperarea și consolidarea liniei de înaltă tensiune pe sudul țării și pe nord, Isaceea-Vulcănești și Suceava-Bălți. Din păcate, un singur proiect este în plină derulare, dar durează aproape 3 ani de zile. În situația în care se află astăzi Republica Moldova, ceea ce trebuie să înțelegem un lucru foarte clar, războiul din Ucraina nu este doar despre Ucraina. Uniunea Europeană susține Ucraina deoarece înțelegem că poate printr-o minune Putin ocupă această țară toată Europa este și mai expusă, iar următoarea pe lista provocărilor va fi Republica Moldova. Peste 50% dintre locuitorii Republicii Molsova sunt cetățeni români și evidente că în acest context este vital să găsim cât mai multe mecanisme să îi putem ajuta. La ora actuală nu cunosc detalii ca Republica Moldova să fi apelat oficial și a solicitat resurse de la România, ceea ce știu sigur este că atât cât ne vom permite vom face, indiferent de culoarea Guvernului de la București”, a declarat Eugen Tomac în cadrul conferinței de presă.

 

CITEȘTE ȘI:

Republica Moldova majorează tarifele la gaze cu 27%

Pedepse grele pentru rușii care dezertează sau refuză să lupte. Putin a promulgat legea

VIDEO. Proteste în Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială. Participanții, luați cu forța de poliție

Putin a anunțat mobilizare parțială a armatei în Rusia și a amenințat cu armele nucleare: „Noi avem arme de distrugere mult mai moderne decât ale NATO”

Putin îl copiază pe Stalin. Soldații ruși care se retrag din fața ucrainenilor, împușcați de „detașamentele de blocare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter