Externe

Republica Moldova majorează tarifele la gaze cu 27%

Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova a majorat vineri tarifele pentru consumatorii casnici cu 27%, la 29,27 lei moldoveneşti (1,51 dolari) pe metru cub.

Republica Moldova majorează tarifele la gaze cu 27% / Foto: depositphotos.com Republica Moldova majorează tarifele la gaze cu 27% / Foto: depositphotos.com

 

 


Măsura are ca scop reflectarea creşterii semnificative a costurilor aprovizionării, de când Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters.

 


Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile privind tăierea livrărilor.

Proteste din cauza inflației și prețurilor la energie

Inflaţia ridicată şi creşterea facturilor de energie au determinat proteste în stradă duminica trecută, protestatarii cerând demisia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care o acuză că nu a reuşit să negocieze cu Moscova un preţ mai rezonabil la gaze.


Compania de stat Moldovagaz anunţase marţi că a plătit pentru livrările din august şi urmează să plătească un avans de 50% pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, deşi surse Reuters susţin că nu este sigur dacă există fondurile pentru această plată.

Tot marţi, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, anunţase că au fost selectate şapte companii pentru asigurarea cantităţii de gaze pentru luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte. Spînu, care a condus echipa de negociatori a Republicii Moldova cu Gazprom în timpul unui an în care preţurile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al ţării că gigantul rus este „imprevizibil”.


Autorităţile de la Chişinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziţie de BERD în eventualitatea opririi livrărilor ruseşti, a explicat Spînu.

„Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu este printre ele”, a adăugat oficialul.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România, Ucraina și Republica Moldova au convenit creșterea schimburilor bilaterale de energie electrică

Lukașenko: „Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, Țările Baltice, Polonia sau România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter