Politică

Putin a anunțat mobilizare parțială a armatei în Rusia și a amenințat cu armele nucleare: „Noi avem arme de distrugere mult mai moderne decât ale NATO”

Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor războiului început în data de 24 februarie în Ucraina.

Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor războiului început în data de 24 februarie în Ucraina/ FOTO: depositphotos.com Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor războiului început în data de 24 februarie în Ucraina/ FOTO: depositphotos.com

 

 


Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP.

 


Totodată, Putin a declarat că Rusia deţine la rândul ei arme nucleare şi nu se va lăsa şantajată din acest punct de vedere.

 


În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit „sub jugul” Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de „datoria lui morală” să-i protejeze pe locuitorii de aici de „neonaziştii” aflaţi la putere la Kiev.


„Armata rusă eliberează Republica Populară Doneţk pas cu pas şi scapă oamenii de armata ucraineană. Există o linie lungă de contact militară de 1.000 de kilometri. Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Zaporojie, Donețk, Herson, sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo. Mulți au fost nevoiți să devină refugiați. Trebuie să apărăm patria mamă pentru a asigura siguranţa popurului nostru. Susţin mobilizarea parţială în aceste regiuni. Doar cei care sunt în rezervă şi care servesc în armată şi au anumite profesii militare vor fi chemaţi sub arme. Ei vor fi antrenaţi suplimentar având în vedere că este vorba despre o operaţiune militară specială. Cei care sunt mobilizaţi vor primi garanţii şi vor servi după un anumit contract. În ceea ce priveşte chestiunile financiare, vom rezolva aceste lucruri fără întârziere. Washington şi Bruxelles vor să mute acţiunea militară pe teritoriul rus. Vorbim şi despre un şantaj nuclear, vorbesc aici despre atacurile asupra centralei de la Zaporojie. Ţin să spun că ţara noastră dispune de multe arme de distrugere, inclusiv nucleare, mai performante decât ale Occidentului.

Administrațiie din Zaporojie Herson au decis să facă referendumuri pentru alipirea la Rusia. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura de condițile pașnice de desfășurare. Oamenii trebuie să aleagă liber. În aceste regiuni, toți acești oameni vor fi sprijiniți de astăzi. Armata acționează și asigură mii de kilometri, îi apără de neonazism, de mașina colectivă a vestului. Am luat aceste decizii care sunt potrivite pentru pericolele. Apărăm patria mamă, suveranitatea. În teritoriile eliberate susțin aceste propuneri, susțin mobilizarea parțială în aceste regiuni. Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Oficial camerele Adunării Federale au fost informate, mobilizarea a fost dată astăzi, pe 21 septembrie”, a declarat Vladimir Putin.


„În istoria noastră, poporul nostru a avut destinul de a se apăra de cei care ne-au atacat patria mamă”

De asemenea, Putin s-a referit din nou la invadarea Ucrainei ca la un război împotriva Rusiei dus de Occident, care i-ar fi instigat pe ucraineni împotriva rușilor.

 „Auzim mereu amenințări la adresa poporului nostru, iar politicieni iresponsabili vorbesc despre a asigura arme cu rază lungă Ucrainei pentru a lovi Rusia. Acest lucru deja se întâmplă, cum vedem în Belgorod. Folosesc drone pentru a ataca zonele de graniță. Washington și Bruxelles vor să mute acțiunea militară pe teritoriul rus. Este amenințată cultura, politica, suveranitatea. Vorbim de un șantaj nuclear. Centrala Zaporijie a fost țintită. NATO a spus că este posibil să folosească arme nucleare împotriva Rusiei, nu permitem asemenea tratamente. Noi avem diverse arme de distrugere și componente mult mai moderne decât ale NATO. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea, independența, prin toate mijloacele la dispoziție. Vor să ne șantajeze cu armele nucleare. În istoria noastră, poporul nostru a avut destinul de a se apăra de cei care ne-au atacat patria mamă”, a adăugat Putin.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin a semnat un decret prin care toți ucrainenii pot să obțină cetățenie rusă

Oficialii pro-ruși din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia anunță referendum pentru unificarea cu Rusia

abonare newsletter