Național

Peste 150.000 de produse contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră în primele 3 luni ale anului. Rutele preferate pentru traficul de bunuri

Contrabanda cu produse contrafăcute care intră pe teritoriul României a crescut cu 140%. Ceasurile, jucăriile, produsele cosmetice sau articolele sport sunt cel mai frecvent falsificate. Care sunt rutele preferate de intrare în țară pentru marfa contrafăcută.

Traficul cu produse contrafăcute care intră pe teritoriul României, în creștere/Foto: Poliția de Frontieră Română Traficul cu produse contrafăcute care intră pe teritoriul României, în creștere/Foto: Poliția de Frontieră Română

 

 


Poliţia de Frontieră anunţă că a confiscat, în primele trei luni ale acestui an, peste 150.000 de produse contrafăcute.

 


Potrivit unui raport întocmit de autoritățile în domeniu, rata acestui tip de infracțiuni a crescut substanțial comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

„În primele trei luni ale anului, Poliţia de Frontieră Română a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere ale frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România”, informează Poliția de Frontieră Română.


În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 271 de infracţiuni, cu 140% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2022, când au fost constatate 112 infracţiuni. 

În consecință, au fost confiscate, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, 63.500 de bucăţi de produse cosmetice şi de parfumerie, 59.000 de articole de vestimentaţie, 17.500 de jucării, 12.800 de perechi de încălţăminte şi 2.000 de articole de marochinărie.


În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă.

„Din cazuistica înregistrată în primele 3 luni, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţile ilegale provin preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Ucraina”, arată sursa citată.


Rutele preferate pentru contrabandă

Rutele cele mai folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt China-România, pe mare, precum şi Turcia-Bulgaria-România, pe uscat.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind vorba de produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

„De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat”, arată sursa citată.

Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri).

Luna trecută, Protecția Consumatorilor Cluj a amendat cu 60.000 de lei un magazin din Câmpia Turzii care vindea haine contrafăcute. Produsele erau inscripționate cu mărci precum Dior, Versace sau Calvin Klein.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sute de haine contrafăcute, retrase de la vânzare de Protecția Consumatorului Cluj. Amenzi de 60.000 lei pentru fake-uri Dior, Versace, Calvin Klein

abonare newsletter