Externe

Parlamentul Turciei a interzis produsele Coca-Cola şi Nestlé din restaurantele sale din cauza presupusului lor sprijin pentru Israel

Parlamentul turc a retras recent produsele Coca-Cola şi Nestle din restaurantele sale din cauza presupusului sprijin al acestora pentru Israel pe fondul conflictului din Gaza.

Parlamentul turc elimină Coca-Cola și produsele Nestle din meniu/Foto: pexels.com Parlamentul turc elimină Coca-Cola și produsele Nestle din meniu/Foto: pexels.com

 

 


„S-a decis că produsele companiilor care susţin Israelul nu vor fi vândute în restaurantele, cafenelele şi ceainăriile din campusul parlamentului”, se arată într-un comunicat al parlamentului, potrivit presei din Turcia

 


Cele două companii nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

„Produsele companiilor care susţin Israelul nu vor fi vândute în restaurantele, cafenelele şi ceainăriile din campusul parlamentului”, a declarat Marea Adunare Naţională a Turciei, fără a identifica companiile.


Preşedintele Numan Kurtulmus a luat această decizie, a adăugat acesta, pentru a „sprijini sensibilitatea publică în ceea ce priveşte boicotarea produselor companiilor care şi-au declarat în mod deschis sprijinul pentru crimele de război ale Israelului și uciderea oamenilor nevinovaţi din Gaza”.

Băuturile Coca-Cola şi cafeaua instant Nestle au fost singurele mărci eliminate din meniuri, adăugând că decizia a fost menită să răspundă „uriaşelor proteste publice împotriva acestor companii” pentru susţinerea Israelului.


Totuși nu au fost date care să ateste sprijinul oferit de Coca-Cola şi Nestle efortul de război al Israelului.

Acţiunea parlamentului turc este una dintre primele acţiuni ale unui guvern sau ale unei organizaţii importante care vizează marile mărci globale din cauza războiului de o lună dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas.


Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi guvernul său au criticat aspru atacul Israelului asupra Gaza şi sprijinul occidental pentru Ierusalim.

Israelul a bombardat Gaza ca urmare a unui raid al Hamas în sudul Israelului, din 7 octombrie, când luptătorii săi au ucis 1.400 de persoane şi au luat 240 de ostatici.

Potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza, asaltul israelian a ucis peste 10.000 de palestinieni, inclusiv aproximativ 4.100 de copii.

Sute de mii de turci au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva operaţiunilor israeliene în Gaza în ultima lună.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ofensiva Israelului în Fâșia Gaza continuă. Netanyahu exclude încetarea temporară a focului.

abonare newsletter