Externe

Ofensiva Israelului în Fâșia Gaza continuă. Netanyahu exclude încetarea temporară a focului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus posibilitatea încetării focului în Fâșia Gaza și a anunțat că ofensiva militară va continua.

Ofenisva Israelului în Fâșia Gaza va continua/Foto: @KamalYusaf - Twitter Ofenisva Israelului în Fâșia Gaza va continua/Foto: @KamalYusaf - Twitter

 

 


Încetarea temporară a focului între Israel şi gruparea islamistă Hamas este imposibiliă momentan, după refuzul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

 


În ciuda încercărilor de mediere ale secretarului de stat american Antony Blinken, care a ajuns la Tel Aviv pentru a treia oară de la izbucnirea războiului, ostilitățile militare nu pot fi stopate. 

„Continuăm ofensiva cu toate forţele noastre, iar Israelul refuză un armistiţiu temporar care nu include eliberarea ostaticilor noştri”, a transmis Netanyahu după o întâlnire cu Blinken. 


Tot mai multe victime printre civili 

Armata israeliană a confirmat, vineri, că a lovit o ambulanţă care era folosită de „o celulă teroristă Hamas”, într-o „zonă de luptă”, cu referire la bombardamentul israelian la intrarea în Al-Shifa, principalul spital din oraşul Gaza. 

„Un număr de terorişti Hamas au fost ucişi în atac”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat într-un comunicat. 


Israelul le-a recomandat, vineri, cetăţenilor săi să nu călătorească în străinătate, evocând o „creştere semnificativă a antisemitismului” în lume, de la începutul războiului cu Hamas, din 7 octombrie 2023. 

Potrivit liderului grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, acţiunile statului israelian în Gaza şi Liban vor fi cele care vor determina cursul actualelor ciocniri la frontieră. 


El a susţinut că SUA sunt în „întregime responsabile” pentru războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza, în opinia sa Israelul fiind „doar un instrument” în acest război” a cărui extindere regională prezintă o eventualitate „realistă”. 

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din SUA, generalul de brigadă Patrick S Ryder a declarat, sâmbătă, că „în acest moment, considerăm că acest conflict este limitat între Israel și Hamas”, potrivit BBC

Intervenția purtătorului de cuvânt al Pentagonului are loc după ce liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut primul său discurs de la atacurile din 7 octombrie. 

De asemenea, Semiluna Roşie Palestiniană a condamnat, sâmbătă, atacul asupra unei ambulanţe care s-a soldat cu 15 morţi în Gaza, o lovitură confirmată de armata israeliană care a declarat că a vizat „o celulă teroristă a Hamas” care folosea vehiculul. 

„Convoiul era format din cinci ambulanţe”, între care una a Ministerului Sănătăţii Hamas şi una a Semilunii Roşii, a precizat organizaţia umanitară într-un comunicat, potrivit căruia bombardamentul a avut loc la o distanţă de doi metri de intrarea în spitalul al-Chifa, cel mai mare din Gaza.

În Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării palestiniene Hamas începând din 2007, peste 8.800 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în bombardamentele israeliene efectuate ca ripostă după atacul terorist comis de Hamas pe 7 octombrie şi soldat cu peste 1.400 de morţi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alte două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, sunt ostatice în Fâșia Gaza

Israelul a trimis nave cu rachete în Marea Roșie. Primele ambulanțe cu palestinieni răniți au ajuns în Egipt

abonare newsletter