Externe

După un an de război, 95% dintre ucraineni cred că vor învinge Rusia. 17% dintre ucraineni au pierdut o persoană dragă

La un an de când a început campania militară a Rusiei împotriva Ucrainei, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria ţării lor.

La un an de când a început campania militară a Rusiei împotriva Ucrainei, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria ţării lor/ Foto: depositphotos.com La un an de când a început campania militară a Rusiei împotriva Ucrainei, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria ţării lor/ Foto: depositphotos.com

 

 


La un an de când a început campania militară a Rusiei împotriva Ucrainei, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria ţării lor, susţine un sondaj prezentat de institutul ucrainean Rating Group; sondajul arată că determinarea ţării nu a scăzut după un an de război, relatează miercuri AFP.

 


Mai mult, 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, faţă de 65% în 2019, şi 90% în preşedintele lor Volodimir Zelenski, care în ianuarie 2022 coborâse la o cotă de încredere de 36%.

17% dintre ucraineni au pierdut o persoană dragă în război

În timp ce 17% din populaţie afirmă că a pierdut o persoană apropiată ucisă în război, mai mult de jumătate consideră imposibilă restabilirea relaţiilor amicale cu ruşii şi cu belaruşii. Pentru 22% o asemenea restabilire ar fi posibilă în 20-30 de ani şi pentru 11% în 10-15 ani.


Două treimi dintre ucraineni au remarcat o deteriorare a situaţiei lor economice şi 36% au spus că şi-au pierdut locul de muncă. Însă procentul ucrainenilor care trăiesc separaţi de apropiaţii lor din cauza războiului a scăzut de la 41% în martie 2022 la 21% un an mai târziu.

Institutul ucrainean menţionat precizează că a realizat sondajul în februarie, pe un „eşantion reprezentativ” de peste 1.600 de cetăţeni ucraineni din diverse regiuni ale Ucrainei, cu excepţia teritoriilor ocupate de Rusia. Studiul prezentat indică şi aspiraţiile pro-occidentale ale ucrainenilor, cu 87% dintre ei dorind aderarea la UE şi 86% aderarea la NATO (faţă de 62% înainte să înceapă războiul). În martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea, procentul ucrainenilor susţinători ai aderării la NATO era mai mic decât cel al adversarilor (cu un raport de 34% la 43%).


Cât despre anumite chestiuni societale, acelaşi sondaj mai susţine că procentul ucrainenilor care spun că „nu au nicio îndoială” în existenţa lui Dumnezeu a scăzut de la 60% la 55%, faţă de anul 2021, şi că în acest timp a crescut procentul celor care au o „atitudine neutră sau pozitivă faţă de comunitatea LGBT”, de la 53% la 64%. 

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Alerte de raid aerian în toată Ucraina în timpul vizitei liderilor UE la Kiev

Vladimir Putin, discurs după aproximativ un an de război: „Rusia voia pacea, dar la spatele nostru se pregătea un scenariu diferit”

Ultimele Stiri
abonare newsletter