Externe

Risc nuclear mai scăzut. Presiunea internațională a făcut Rusia să dea înapoi? „Au încetat amenințările cu arme nucleare”

Riscul unui dezastru nuclear în timpul războiului din Ucraina pare să fie mai scăzut în prezent. Presiunea internațională asupra Rusiei ar fi „calmat apele”, fiindcă aceasta nu a mai amenințat cu folosirea armelor nucleare în ultima perioadă.

Centrala de la Zaporojie, bombardată în noiembrie / Foto: newstrack.ro Centrala de la Zaporojie, bombardată în noiembrie / Foto: newstrack.ro

 

 


Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională „a trasat o linie roşie” Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi, citat de AFP.

 


„Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare”, a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France. El vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a „trasat o linie roşie” Moscovei în această problemă. „Deocamdată, am oprit asta”, a adăugat Olaf Scholz, în legătură cu riscul unei escaladări nucleare.

Cancelarul german consideră în acest sens că recenta sa vizită în China a dat roade: „În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite. La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie”.


Cum se va asigura securitatea Europei

Întrebat despre recenta controversă declanşată de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că ar trebui acordate „garanţii” Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina, Olaf Scholz a recunoscut că la momentul respectiv se va pune problema arhitecturii de securitate.

„Prioritatea este ca Rusia să pună capăt imediat războiului şi să îşi retragă trupele. Este adevărat că următoarea întrebare este cum putem asigura securitatea Europei”, a spus el. „Desigur, suntem pregătiţi să discutam cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Noi o propusesem deja înainte de război, iar această poziţie nu s-a schimbat”, a adăugat cancelarul german.


După mai multe ameninţări cu folosirea armelor nucleare din partea oficialilor ruşi în ultimele luni, Putin a lăsat miercuri să se înţeleagă că Moscova va folosi arme nucleare doar ca răspuns la un astfel de atac.

„Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte +lovitura de represalii+: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns”, a indicat liderul de la Kremlin.


Cu toate acestea, Putin a subliniat faptul că „ameninţarea unui război nuclear este în creştere”, prin prisma confruntării Rusia-Occident din jurul Ucrainei, aruncând responsabilitatea de partea americanilor şi europenilor. 

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Apărării nu exclude ca Putin să folosească o armă nucleară tactică, dar România „nu se teme de un atac”

Ucraina, la un pas de „dezastru nuclear”. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamentele de la centrala Zaporojie

abonare newsletter