Externe

SUA avertizează că va răspunde „semnificativ” dacă Rusia va lansa un atac nuclear. Pentagonul, îngrijorat

SUA avertizează că va răspunde „semnificativ” dacă Rusia îndrăznește să lanseze un atac nuclear. Pentagonul este îngrijorat că ar putea să apară o posibilă „escaladare” a situației.

Rusia a amenințat cu un atac nuclear. SUA spune că va riposta dacă se va întâmpla / Foto: depositphotos.com Rusia a amenințat cu un atac nuclear. SUA spune că va riposta dacă se va întâmpla / Foto: depositphotos.com

 

 


Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi „semnificativ” dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenţia de presă EFE.

 


„Acest lucru este important pentru lume şi rămânem concentraţi în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea, teritoriul”, a declarat Austin în cadrul unei conferinţe de presa la Pentagon.

Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau chiar să vorbească despre utilizarea acestuia este „periculoasă şi iresponsabilă”.


Rusia face exerciții ale forțelor nucleare

Rusia a efectuat miercuri exerciţii ale forţelor sale nucleare strategice „Grom” (Thunder), într-o nouă provocare la adresa Occidentului. În timpul acestor exerciţii, a lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula, două bombardiere strategice Tu-95MC şi sisteme terestre de rachete intercontinentale mobile Yars, printre altele.

Lloyd Austin a făcut aceste remarci în cursul prezentării actualizării din 2022 a Strategiei de Apărare Naţională şi Posturii Nucleare şi de apărare antirachetă a SUA.


În ceea ce priveşte postura nucleară, documentul insistă asupra faptului că „SUA vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanţe extreme” pentru a-şi apăra interesele vitale şi pe cele ale aliaţilor şi partenerilor săi. Documentul insistă că, atât timp cât armele nucleare continuă să existe, rolul fundamental al armelor nucleare americane este de a „descuraja” un astfel de atac împotriva teritoriului său sau al aliaţilor săi.

Pe de altă parte, Austin a explicat că documentul subliniază necesitatea de a „menţine şi consolida” descurajarea împotriva Chinei: „Este singurul concurent care încearcă să remodeleze ordinea internaţională şi, în acelaşi timp, are o putere din ce în ce mai mare de a face acest lucru”.


Rusia, calificată ca „amenințare gravă”

Rusia este calificată ca reprezentând o „ameninţare gravă”, acest adjectiv nefiind o alegere întâmplătoare, potrivit secretarului apărării, întrucât provocarea actuală a Moscovei faţă de SUA se poate schimba pe termen lung, ceea ce nu este cazul Chinei.

Totuşi, el a recunoscut că Pentagonul este îngrijorat de o posibilă „escaladare” a situaţiei cu Rusia încă de la începutul conflictului, la 24 februarie, şi a încadrat în această preocupare contactele cu oficiali ruşi, inclusiv convorbirile pe care le-a avut în ultima săptămână cu omologul său, Serghei Şoigu.

Alte ameninţări incluse în text sunt testele cu rachete ale Coreei de Nord, programul nuclear al Iranului şi reţelele teroriste globale.

SUA a avertizat Rusia

Separat, SUA au avertizat joi Rusia că dacă va ataca sateliţii pe care îi foloseşte pentru comunicaţii vor exista consecinţe, potrivit EFE.

„Orice atac asupra infrastructurii noastre va antrena un răspuns adecvat din partea noastră. Dacă vor avea loc astfel de atacuri, vom face tot posibilul pentru a le face cunoscute, opri şi a trage la răspundere Rusia pentru acestea”, a avertizat John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe, la o conferinţă de presă.

Kirby a reacţionat astfel la ameninţările formulate miercuri de un înalt oficial rus, Konstantin Voronţov, care a spus că sateliţii Statelor Unite şi ai aliaţilor lor ar putea deveni ţinte militare pentru Rusia dacă se implică în războiul din Ucraina.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Rusia, dispusă să discute cu SUA și Papa Francisc pentru a găsi o soluție la războiul din Ucraina

Finlanda vrea să construiască un gard la granița cu Rusia: „Ne asigurăm că frontiera e bine controlată”

Ultimele Stiri
abonare newsletter