Externe

Polonia cere Statelor Unite ale Americii arme nucleare: „Subiectul este deschis”

Polonia a discutat cu SUA despre împărțirea armelor nucleare, având în vedere amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.

Polonia cere Statelor Unite ale Americii arme nucleare / Foto: depositphotos.com Polonia cere Statelor Unite ale Americii arme nucleare / Foto: depositphotos.com

 

 


Polonia a discutat cu SUA despre împărțirea armelor nucleare pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, a declarat președintele Andrzej Duda, relatează bloomberg.com.

 


Cel mai mare membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar până acum oficialii nu au spus că au vorbit cu aliații care caută arme nucleare ca un mijloc de descurajare.

Comentariile ridică întrebări dacă armele nucleare americane ar putea fi ținute pentru prima dată de un membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier.


Procedând astfel, ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin potrivit cărora Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităților militare ale alianței în fosta sa curte.

„Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare”, a spus Duda într-un interviu pentru ziarul Gazeta Polska, publicat miercuri. „Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la partajarea nucleară”, a mai spus președintele, potrivit sursei citate.


„Subiectul este deschis”

Partajarea armelor nucleare poate cuprinde orice, de la oferirea de avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare până la găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Aliații precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.


Un diplomat înalt din Varșovia a spus că declarațiile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activități. Diplomatul, care a refuzat să fie numit pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a spus că găzduirea armelor ar fi în interesul securității Poloniei, regiunii și întregii Europe.

„Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate” ca Polonia să împărtășească armele, a spus Duda pentru ziar. „Subiectul este deschis.”

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Fost agent CIA: „Riscul ca Putin să utilizeze arma nucleară creşte de la o zi la alta”

Putin a anunțat mobilizare parțială a armatei în Rusia și a amenințat cu armele nucleare: „Noi avem arme de distrugere mult mai moderne decât ale NATO”

Ultimele Stiri
abonare newsletter