Externe

Zelenski: Rachete rusești au survolat trei centrale nucleare din Ucraina. Rușii nu cunosc regulile de securitate nucleară

Președintele Zelenski a anunțat că trei rachete rusești au survolat simultan reactoarele de la centralele nucleare din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe. Acţiunile militarilor ruşi au arătat că nu cunosc regulile de securitate nucleară, avertizează președintele Ucrainei.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul unui videoclip difuzat pe Facebook Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timpul unui videoclip difuzat pe Facebook

 

 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri faptul că trei rachete de croazieră lansate de Rusia au survolat simultan reactoarele de la centralele nucleare din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe, potrivit EFE.

 


„Chiar astăzi, trupele ruse au lansat trei rachete împotriva Ucrainei în aşa fel încât acestea au survolat direct reactoarele centralelor noastre nucleare, toate trei simultan, din Zaporojie, Hmelniţki şi Iujnoukrainskoe. Ce este asta? Ne ameninţă în acest mod? Sau trag de probă? Pur şi simplu, nu am cuvinte să comentez”, a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat în noaptea de marţi spre miercuri, conform Interfax-Ukraina.

Trupele ruse s-au folosit de Cernobîl ca punct de sprijin militar

Acţiunile militarilor ruşi în zona centralei nucleare de la Cernobîl au arătat că aceştia nu cunosc regulile de securitate nucleară, a avertizat preşedintele ucrainean.


„Se pare că ei nu au înţeles ce este Cernobîl. Trupele ruse care au încercat să atace Kievul prin zona Cernobîl au folosit acest teritoriu închis ca punct de sprijin militar”, a spus Zelenski, amintind de primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina. „Au amenajat poziţii la sol, unde chiar şi să stai în picioare este periculos. Ei au condus vehicule blindate pe teritoriul unde sunt îngropate materialele contaminate cu radiaţii. Cantitatea de particule radioactive de acolo depăşeşte limitele admise”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În plus, ruşii „au distrus punctele de monitorizare a radioactivităţii, sistemele de control ale centralei nucleare de la Cernobîl, au jefuit laboratorul de analize nucleare. Au furat chiar şi obiecte contaminate”, a adăugat Zelenski.


În acelaşi timp, a declarat el, la ora actuală, funcţionarea neîntreruptă a centralelor, inclusiv a centralei nucleare din Zaporojie, ocupată temporar de ruşi, este garantată graţie profesionalismului specialiştilor ucraineni care lucrează încă acolo.

Declaraţiile lui Zelenski intervin la o zi după ce alte două rachete de croazieră lansate de trupele ruse survolaseră la altitudine joasă centrala din Zaporojie, în sudul Ucrainei, considerată cea mai mare din Europa, potrivit companiei de stat care o administrează, Energoatom. Rachetele au lovit oraşul cu acelaşi nume, situat la numai câţiva kilometri distanţă de centrala nucleară, făcând cel puţin un mort.

CITEȘTE ȘI:

Centrala de la Cernobîl a fost deconectată de la alimentarea cu electricitate: „Rezervele de combustibil ajung pentru 48 de ore”

Incendiu provocat de armata rusă la cea mai mare centrală nucleară din Europa. VIDEO

Nivelul de radiații de la centrala nucleară de la Cernobîl a crescut de 20 de ori, după ce trupele rusești au capturat zona

abonare newsletter