Politică

Ministrul Apărării nu exclude ca Putin să folosească o armă nucleară tactică, dar România „nu se teme de un atac”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, joi, că nu este exclusă ipoteza folosirii unei arme nucleare tactice de către Vladimir Putin, astfel încât toate scenariile sunt luate în calcul. Însă România nu se teme că va fi atacată.

Angel Tilvăr: România nu se teme de un atac rusesc/ captură foto: istories.media

 

 


Monitorulcj.ro semnala de curând că România face demersuri pentru întărirea Flancului Estic al NATO. Astfel, țara noastră susține necesitatea unui număr sporit de militari și echipamente, iar în cazul unui atac, statul român trebuie să știe exact pe ce trupe se poate baza pentru intervenție.

Recent, sistemul de apărare aeriană a României a fost testat de NATO, după incidentul din Polonia, când o rachetă ucraineană a căzut pe teritoriul polonez.


 

România nu se teme de un atac rusesc, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar sunt luate în calcul toate scenariile posibile, a afirmat, joi, ministrul Apărării Angel Tilvăr. 


„România nu se teme de un atac. 

În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi şi fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situaţie, iar domeniul militar este un domeniu care operează cu variante.


 Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internaţional. O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacţii. 

Sunt sigur că la nivelul decidenţilor militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziţionează faţă de o situaţie sau alta, există variante luate în discuţie şi care fac şi obiectul preocupărilor pe care le au în mod obişnuit. Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o ţară, populaţia unei ţări, îşi poate desfăşura activitatea în condiţii de normalitate”, a declarat Angel Tîlvăr, joi, la Antena 3, citat de G4media.ro


Întrebat dacă este exclusă varianta ca Vladimir Putin să folosească arma nucleară tactică, ministrul Apărării a răspuns:

„Unul din elementele care i se poate asocia (lui Vladimir Putin - n.red.) este impredictibilitatea. Deci, nu ştiu dacă există probabilitatea. 

Din punct de vedere teoretic, posibilităţile nu sunt excluse. Au fost evocate şi de experţi în analiza militară, şi de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple aşa ceva”, a declarat ministrul MApN, Angel Tilvăr. 

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent, în cadrul reuniunii Nato de la București, că „fiecare centimetru de teritoriu aliat” este apărat de NATO. 

Aliaţii NATO au efectuat recent un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărarea antirachetă din România, după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă breşele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

CITEȘTE ȘI:

România vrea creșterea gradului de apărare pe Flancul Estic. Iohannis: E nevoie de planuri foarte concrete, în cazul unui atac să știm exact cine și ce trupe trimite

NATO a testat sistemul de apărare aeriană a României printr-un atac simulat

Racheta căzută în Polonia este „probabil” ucraineană. Varșovia nu va invoca art. IV al tratatului NATO

Ultimele Stiri
abonare newsletter