Externe

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au loc luni. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent

Peste 500 de demnitari din întreaga lume participă luni, la Westminster Abbey din Londra, la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a.

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au loc luni / Foto: Captură ecran - Facebook, The Royal Family Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au loc luni / Foto: Captură ecran - Facebook, The Royal Family

 

Regina Elisabeta a II-a a încetat din viaţă pe 8 septembrie 2022 la vârsta de 96 de ani, după mai bine de şapte decenii de suveranitate a Regatului Unit.


 

Sunt primele funeralii de stat organizate în Marea Britanie de la cele ale fostului premier Winston Churchill din 1965.


Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a organizate la Westminster Abbey din Londra. De asemenea, vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu, împreună cu Principesa Elena şi soţul său, Alexander Nixon.

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, la ora locală 11,00 (10,00 GMT), la Westminster Abbey din Londra, a anunţat Palatul Buckingham.


Va fi sărbătoare legală

Această zi va fi sărbătoare legală în Marea Britanie, după cum a autorizat noul monarh, Charles al III-lea, într-unul dintre primele sale ordine.

Lideri importanţi ai lumii, printre care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi reprezentanţi ai caselor regale sunt aşteptaţi să participe la funeraliile Elisabetei a II-a.


La sfârşitul slujbei de la abaţie se păstrează două minute de reculegere la nivel naţional, apoi se intonează imnul naţional „God Save the King”. Urmează o procesiune în centrul Londrei, de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

Programul funeraliilor, pregătit cu meticulozitate, este următorul:

  •  6:30 ora locală (5:30 GMT) - Se încheie expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster, pe unde sute de mii de oameni au trecut începând de miercuri pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei.
  •  8:00 (7:00 GMT) - Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.
  •  10:44 (9:44 GMT) - Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic şi se îndreaptă în procesiune funerară spre abaţie, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi - Anne, Andrew şi Edward -, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.
  •  11:00 (10:00 GMT) - Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.
  •  11:55 (10:55 GMT) - Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi ţinute în toată Marea Britanie.
  •  12:00 (11:00 GMT) - Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.
  •  12:15 (11:15 GMT) - Sicriul va pleca în procesiune funerară de la Abaţie până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.
  •  13:00 (12:00 GMT) - Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.
  •  15:00 (14:00 GMT) - Sicriul ajunge la castel şi distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.
  •  16:00 (15:00 GMT) - Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.
  •  19:30 (18:30 GMT) - Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: „Elizabeth II 1926-2022”.

CITEȘTE ȘI:

Ultima zi în care oamenii îi pot aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a

Iohannis semnează în cartea de condoleanțe a Reginei Elisabeta a II-a după 6 zile de la deces

Ultimele Stiri
abonare newsletter