Externe

Fără avioane private. Liderii lumii merg la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a cu autobuzul!

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Noul suveran proclamat al țării este fiul său cel mare, Charles al III-lea.

Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Edinburgh. Foto: Profimedia Images Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Edinburgh. Foto: Profimedia Images

 

Regatul Unit își poate lua rămas bun de la cea care a avut cea mai lungă domnie din istoria sa - 70 de ani - până luni, 19 septembrie, când au loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. În paralel, Regele Charles al III-lea face un turneu prin regat în calitate de nou suveran, așa cum cere protocolul.


Regele Charles al III-lea va primi, luni, condoleanțe din partea Parlamentului de la Londra și a celui de la Edinburgh. Sunt două sesiuni speciale, la care suveranul va lua parte. 

Luni seară, Charles al III-lea și familia regală vor participa la priveghiul de la catafalcul reginei, în Catedrala Saint Giles din capitala Scoției. 


Intrarea cortegiului funerar în Edinburgh a fost punctul final al unei călătorii de șase ore și 280 de kilometri, între castelul Balmoral și capitala Scoției. Mii de oameni s-au aliniat de-a lungul străzilor din oraș, martori ai istoriei care se scrie sub ochii lor. Unii au adus flori. Alții au venit doar ca să-l vadă pentru ultima oară pe singurul suveran britanic pe care l-au cunoscut vreodată. Scoțienii și nu numai ei își pot lua rămas bun de la regină, la catedrala Saint Giles. Se anunță clipe pline de emoție, iar autoritățile i-au avertizat pe oameni că vor sta la cozi uriașe și nu vor avea voie să facă fotografii sau să filmeze.

Liderii lumii merg la funeralii cu autobuzul

Fără avioane private, fără elicoptere sau mașini de stat la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. 


Șefilor de stat străini li s-a cerut să sosească în Marea Britanie cu zboruri comerciale. Vor fi transportați în grup, cu autobuzul, la catedrala Westminster. Aceste este protocolul pentru demnitarii străini, potrivit documentelor obținute de Politico. 

Acestea confirmă, de asemenea, că doar șefii de stat și partenerii lor au fost invitați la înmormântare. Asta pentru că ar fi imposibil ca în catedrală să încapă mai mulți reprezentanți din fiecare țară. Protocolul mai prevede și că șefii de stat vor putea a oferi un omagiu regretatei regine, cu o durată de cel mult trei minute. 


În seara dinaintea slujbei de înmormântare, regele Charles al III-lea va găzdui o recepție pentru toți lideri, la Palatul Buckingham.

CITEȘTE ȘI:

Regina Elisabeta a II-a, fascinantă pentru Hollywood. De la „The Crown”, până la „The Simpsons”, suverana a fost un personaj iubit și pe ecrane

BREAKING NEWS! Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani

Mii de oameni s-au adunat în fața Palatului Buckingham, pentru a o omagia pe Regina Elisabeta a II-a. VIDEO

abonare newsletter