Externe

Italia, lovită de furtuni puternice. 10 morți și mai mulți dispăruți, între care o mamă cu fiica ei. VIDEO

Cel puţin 10 persoane au murit în urma intemperiilor violente care au lovit în noaptea de joi spre vineri centrul Italiei, inundând străzi şi locuinţe, relatează media italiene.

Cel puţin 10 persoane au murit în urma intemperiilor violente care au lovit în noaptea de joi spre vineri centrul Italiei/ Foto: captură video Tornado in Italia - Facebook Cel puţin 10 persoane au murit în urma intemperiilor violente care au lovit în noaptea de joi spre vineri centrul Italiei/ Foto: captură video Tornado in Italia - Facebook

 

 


Cel puțin 10 persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor care au lovit Italia în noaptea de joi spre vineri.

 


Un bilanţ anterior al Protecţiei Civile italiene indica şapte morţi.

 


Alte patru persoane sunt date dispărute, inclusiv un copil care se afla cu mama sa în maşină. Femeia a fost salvată de pompieri, însă forţa viiturii i-a luat copilul de lângă ea, conform ANSA.

Carlo Manfredi, primarul din Castellone di Suasa, una dintre localităţile lovite de fenomenul meteorologic extrem, a declarat pentru Rai News 24 că a fost „o situaţie apocaliptică”, potrivit ANSA.


Copil de 8 ani, luat de viitură

„Plante şi copaci au fost luaţi (de ape) ca nişte crenguţe”, a spus Manfredi. „Din păcate, încă îl căutăm pe un băieţel de opt ani”, a adăugat Manfredi.

Cea mai afectată regiune este Marche, din provincia Ancona, cu ieşire la Marea Adriatică, însă intemperiile s-au manifestat şi în regiunea vecină, Umbria.


În provincia Ancona, numeroase zone au rămas fără electricitate şi fără semnal telefonic, iar şcolile au fost închise vineri în cele mai afectate localităţi.

Autorităţile locale au declarat că nu s-au aşteptat la o asemenea „bombă cu apă”, după ce în două până la trei ore au fost înregistrate cantităţi de aproximativ 400 de milimetri de ploaie, care au dus la inundarea străzilor din mai multe oraşe din provinciile Ancona şi Pesaro-Urbino, potrivit Reuters.

Imaginile difuzate de pompieri îi arată pe salvatori vâslind pe străzile oraşului Senigallia cu ieşire la Marea Adriatică pentru a-i evacua pe locuitorii rămaşi izolaţi, în timp ce alţii încercau să elibereze un pasaj subteran blocat de resturi.

Apa a invadat de asemenea pivniţele şi multe maşini au fost luate de forţa viiturilor sau au fost îngropate sub alunecări de noroi. Căderea copacilor şi alunecările de teren au blocat numeroase drumuri locale, ceea ce îngreunează munca salvatorilor.

„Zeci de persoane care s-au refugiat în copaci şi pe acoperişurile caselor au fost salvaţi”, au scris pompierii pe contul lor de Twitter, vineri dimineaţă.

„Se numeşte criză climatică, nu intemperii”, a reacţionat, la rândul său, pe Twitter, filiala italiană a Fridays for Future, mişcarea ecologistă a tinerilor, în timp ce preşedintele Crucii Roşii italiene, Francesco Rocca, s-a arătat „îngrijorat de înmulţirea fenomenelor meteorologice extreme”.

Cu o săptămână înainte de alegerile legislative de la 25 septembrie, numeroşi lideri politici şi-au exprimat sprijinul pentru regiune, printre care Matteo Salvini, preşedintele Ligii, şi Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (PD, centru-stânga).

Preşedintele regiunii afectate, Francesco Acquaroli, a indicat, la rândul său, că a primit apeluri telefonice de solidaritate de la preşedintele republicii, Sergio Mattarella, şi de la şeful guvernului, Mario Draghi. 

 

CITEȘTE ȘI:

„Rupere de nori” în Apuseni. Inundații într-o zonă de campat din Poiana Glăvoi - VIDEO

Stare de URGENȚĂ în Canada, lovită de inundații. Autoritățile au restricționat accesul la combustibil

abonare newsletter