Externe

Atacatorul lui Salman Rushdie a fost reținut. Scriitorul este în viață și a fost internat

Scriitorul Salman Rushdie, care a primit ani de zile amenințări cu moartea după ce a scris „Versetele satanice”, a fost atacat, vineri, pe o scenă din statul New York, transmite BBC.

 

Rushdie este în viață

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că Rushdie este în viață.


Scriitorul „primește îngrijirile de care are nevoie” după ce a fost dus la spital, a spus guvernatoarea, citată de BBC.

Atacatorul purta o mască neagră – reporter local

Mark Sommer de la Buffalo News a declarat pentru canalul de știri BBC că atacatorul ar fi apărut din public purtând o mască neagră, a sărit pe scenă și a început să-l atace pe Rushdie.


La scurt timp după aceea, 10-15 persoane care se aflau acolo pentru a asista la conferință s-au repezit în ajutorul lui Rushdie și l-au imobilizat pe agresor. Rushdie a rămas la pământ timp de aproximativ cinci minute înainte de a fi ajutat să se ridice și să iasă de pe scenă. Ulterior, a fost evacuat cu un elicopter.

Un martor ocular a declarat pentru canalul de știri BBC News că Rushdie a fost „înjunghiat în mod repetat”.


Acesta a afirmat că stătea cu 14 sau 15 rânduri mai în spate, în amfiteatrul acoperit din statul New York, când a avut loc atacul.

Poliția statului New York a anunțat că Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât.


Într-un comunicat se precizează că acesta a fost transportat cu elicopterul la un spital local. De asemenea, poliția a confirmat că atacatorul a fost reținut.

„În 12 august 2022, în jurul orei 11.00, un bărbat suspect a urcat pe scenă și l-a atacat pe Rushdie și pe un intervievator. Rushdie a suferit o aparentă plagă înjunghiată la nivelul gâtului și a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă. Starea sa nu este cunoscută încă. Intervievatorul a suferit o rană minoră la cap”, potrivit comunicatului poliției.


Contactată de AFP, poliția din comitatul Chautauqua, unde scriitorul urma să ia cuvântul, a confirmat că o persoană a fost înjunghiată, fără a preciza în acest stadiu identitatea victimei.

Știrea inițială

Fostul câștigător al Booker Prize, în vârstă de 75 de ani, urma să vorbească la un eveniment al Chautauqua Institution.

Un reporter Associated Press a fost martor la momentul în care un bărbat a luat cu asalt scena de la Chautauqua Institution și a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat.

Atacatorul a fost imobilizat.

Deocamdată nu se știe care este starea lui Salman Rushdie.

O înregistrare video postată online arată cum participanții se grăbesc spre scenă imediat după incident.

Un tribunal islamic iranian a emis, în 1989, o sentinţă de condamnare la moarte împotriva scriitorul britanic de origine indiană, după publicarea romanului „The Satanic Verses” („Versetele satanice”).

Un an mai târziu, fostul lider suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie. De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie, scrie Bloomberg.

Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat. În 2012, o fundație religioasă iraniană semioficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI:

Salman Rushdie, atacat pe o scenă din New York

Fosta soţie a lui Salman Rushdie a pozat în lenjerie intimă

Femeie din Cluj care și-a înjunghiat copiii, condamnată la 9 ani de închisoare. I-a obligat și să bea detergent

abonare newsletter