Educație

Se redeschid școlile după 3 luni de cursuri online! Toți elevii din 129 de școli din Cluj se reîntorc în bănci AZI

Cursurile vor fi reluate de azi, luni, 8 februarie, în format fizic, odată cu începerea semestrului al doilea, în majoritatea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din ţară. În județul Cluj, toți elevii din 129 de unități educaționale trec azi la scenariul 1, înapoi în băncile școlilor.

 

 


Școlile din țară se deschid astăzi în condițiile în care 2.181 de localităţi sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi numai în 149 în scenariul roşu, conform ultimei centralizări realizate de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).

 


În județul Cluj, toți elevii din 129 de școli, aflate în scenariul 1, se reîntorc la cursuri în bănci, dar nu numai. Și o parte din elevii care studiază la școlile din scenariul 2 și 3.

Pentru redeschiderea școlilor, autoritățile au pregătit măsuri mai stricte decât înainte, când copiii din toată țara au ajuns la învățământul online.


„În județul Cluj, toate unitățile de învățământ s-au pregătit, în colaborare cu autoritățile locale  pentru deschiderea cursurilor, cu tot ceea ce ține de  stabilirea circuitelor funcționale de acces, a spațiilor de recreere, asigurarea curățeniei, a stocurilor de materiale de curățenie, igienă și dezinfecție, a stocurilor de combustibil, în mediul rural, a transportului elevilor. O componentă importantă o reprezintă comunicarea cu părinții, care  au datoria de a informa permanent diriginții, învățătorii și educatoarele cu privire la starea de sănătate a copiilor și de a transmite unităților de învățământ modificările care apar pentru a lua din timp,  măsurile care se impun, în vederea siguranței acestora. Părinții trebuie să aibă încredere că unitățile de învățământ au luat toate măsurile necesare pentru a crea un spațiu cald, confortabil, în care să se poată continua procesul de învățare, astfel încât să încheiem în condiții bune acest an școlar”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

Situația școlilor din județul Cluj:

-  129 unități de învățământ preuniversitar vor funcționa în Scenariul 1 (S1), cu prezență fizică, zilnică a tuturor preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie și igienă (rata incidenței cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori);


-   118 unități de învățământ preuniversitar vor funcționa în Scenariul 2 (S2), cu prezență fizică, zilnică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi a elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie și igienă (rata  incidenței cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori);

CITEȘTE ȘI:


Cluj-Napoca iese din scenariul ROȘU? Boc: „Avem toate șansele ca săptămâna viitoare să schimbăm scenariul școlilor” VIDEO

 

- 194 unități de învățământ preuniversitar vor funcționa în Scenariul 3 (S3), cu prezență fizică, zilnică a tuturor preşcolarilor şi a elevilor din învăţământul primar (rata incidenței cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori), dar mai mică de 6.

Dacă rata de incidenţă la două săptămâni trece de 6 la mie şi localitatea respectivă este carantinată de către autorităţi, se închid fizic toate unităţile de educaţie şi pe toate categoriile de vârstă se trece la sistemul de învăţare online.

2,4 milioane de elevi, înapoi în băncile școlilor din România?

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a estimat săptămâna trecută că vor putea veni la şcoală peste 2,4 milioane de elevi, din totalul de aproape 3 milioane. Ministrul Cîmpeanu a anunţat că există posiblitatea să se facă o abatere, punctual, în cazul unităţilor de învăţământ în care există mai multe cazuri de cadre didactice infectate cu SARS-CoV-2 sau cu infrastructură deficitară.

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au publicat un ordin comun cu privire la măsurile de organizare pentru redeschiderea şi funcţionarea şcolilor în acest context pandemic.Astfel, în acest ordin se menţionează că masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior, prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii referitor la revenirea copiilor în şcoli din 8 februarie.

Potrivit ordinului, masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior. Acelaşi ordin menţionează că masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.

Referindu-se la orele de sport, ministrul Cîmpeanu a spus că reprezentanţii MS doresc ca elevii să poarte măşti şi în timpul acestor ore. „Cerinţa expresă a colegilor de la Ministerul Sănătăţii este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educaţie fizică”, a arătat Cîmpeanu.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe pot stabili norme proprii cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în instituţie, prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii referitor la revenirea copiilor în şcoli în semestrul al II-lea.

Potrivit documentului, accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ. Cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al preşcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităţilor şcolare, iar în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare, prevede ordinul comun.

Ultimele Stiri
abonare newsletter