Educație

Expert în sănătate: „Măștile textile sunt mai prietenoase pentru copii” VIDEO

Începând de mâine, 8 februarie, elevii vor merge la școală în localitățile care se află în scenariul verde sau galben. Expertul în sănătate, Răzvan Cherecheș a oferit mai multe sfaturi părinților pentru protejarea copiilor față de noul coronavirus.

 

 


Școlile din județul Cluj se vor deschide începând de mâine, 8 februarie. În funcție de rata de incidență pe care o are fiecare localitate, s-au stabilit scenariile de funcționare pentru unitățile de învățământ. O bună pare dintre copiii din județul Cluj se vor întoarce fizic la școală.

 


Răzvan Cherecheș este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și expert în sănătate. El a transmis niște sfaturi părinților pentru protejarea copiilor față de noul coronavirus.


 

Primul sfat pentru părinți este analizarea situației, iar în cazul în care ei știu că există un risc mare de infectare, ar trebui să ia în considerare opțiunea în care copilul să continuie cursurile în mediul online.


„Gândiți-vă dacă trimiteți copilul la școală, iar în cazul în care locuiți cu o persoană care are peste 65 de ani sau este bolnav cronic, ar trebui să luați în considerare situația în care să îl mențineți pe copil în sistem online cu adeverință medicală”, spune Răzvan Cherecheș.  

De asemenea, Răzvan Cherecheș spune că riscul mare de infectare este și atunci când mâncăm, deoarece se împrăștie aerosoli.


„Sfatul meu este să discutați despre importanța purtării măștii, despre igienizarea mâinilor la fiecare pauză și desigur copilul să mănânce singur la școală, pentru că atunci când mâncăm riscăm să împrăștiem aerosoli și riscăm să ne infectăm”, explică expertul în sănătate.

Măștile textile, mai prietenoase pentru copii

Un lucru foarte important pe care trebuie să îl facă școala este să aibă o comunicare frecventă și deschisă cu profesorii și conducerea școlii.

„Stabiliți un canal de comunicare cu școala, tocmai pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în școli. De asemenea, înainte de a merge copilul la școală verificați dacă are simptome digestive sau respiratorii, iar în cazul în care copilul are simptome, sunați la medicul de familie”, afirmă Răzvan Cherecheș.

Expertul în sănătate subliniează cât de importantă este masca de protecție, dar mai ales cât de important este ca elevul să conștientizeze aceste reguli sanitare.

„Informați-vă copilul despre importanța măștii. Acestea pot fi de toate felurile, iar cele textile sunt mai prietenoase la respirat pentru copii. Dacă copilul se simte comod cu masca, există o probabilitate ca el să o poarte tot timpul”, explică Cherecheș.

De asemenea, Răzvan Cherecheș spune că mijloacele de transport public reprezintă un loc în care transmiterea de infectare este mult mai mare, deoarece spațiul este unul foarte mic și înghesuit.

„Aveți grijă să nu vă înghesuiți în mijloacele de transport în comun, pentru că se poate transmite foarte repede virusul în aceste locuri. Este un spațiu foarte mic și înghesuit. Când ajungeți la școală nu vă agolmerați cu ceilalți părinți. Stați la distanță de ei, chiar dacă purtați măști și lăsați copilul să intre singur în școală”, spune expertul în sănătate.  

Expertul în sănătate, Răzvan Cherecheș spune că sunt foarte importante informațiile care ajung la copii, iar părinții trebuie să se asigure că nu au comentarii negative asupra regulilor sanitare sau chiar dubii în privința existenței virusului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter