Educație

UBB din Cluj-Napoca: singura universitate din România care a intrat în topul internațional Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din România inclusă în tradiționalul și prestigiosul clasament internațional al universităților Shanghai.

UBB din Cluj-Napoca: singura universitate din România care a intrat în topul internațional Shanghai

 

 


Universitatea a rămas în același palier al clasamentului, cel situat între locurile 700-800, ca și anul trecut. În 2017, aceasta a avut cea mai bună clasare între locurile 600-700, de atunci fiind în scădere.

 


„Mă bucur și mă îngrijorez în același timp. Mă bucur pentru că UBB este acolo, confirmându-și statutul de universitate internațională de prestigiu atractivă pentru studenți, acceptată recent în GUILD, organizația exclusivistă a unora din cele mai importante universități world-class europene. Asta e cu atât mai remarcabil pentru UBB cu cât clasamentul se bazează doar pe componenta de științe și științe sociale, în timp ce UBB are șapte facultăți în domeniul artelor/științelor umaniste”, a declarat rectorul UBB, Daniel David, pentru edupedu.ro

 


Rectorul se arată îngrijorat de rezultatele clasamentului

Acesta a mai declarat că este îngrijorat de faptul că UBB este singura din țară care a ajuns în clasament, deoarece „acest ranking arată capacitatea universităților de a genera cunoaștere competitivă internațional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea țării și pentru forța țării în competitivitatea globalizată; există mai multe universități românești cu potențial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor, deoarece susținerea acestora înseamnă de fapt susținerea competitivității țării, cu impact asupra bunăstării oamenilor.”

Ce este Rankingul Shanghai?

Academic Ranking of World Universities, cunoscut și ca Rankingul Shanghai, este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelență de educație și de cercetare folosiți în analiză, și anume premii academice de prestigiu pentru angajați sau absolvenți.


În anul 2019, în acest top se afla și Universitatea București, pe poziția 900-1000, însă în 2020 a ieșit din clasament.

In lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care aproximativ 2.000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1.000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai, relatează edupedu.ro


CITEȘTE ȘI:

Alin Tișe și-a depus candidatura pentru un nou mandat la Consiliul Județean Cluj

 

Emil Boc și-a depus candidatura pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca!

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter