Educație

Valentin Cuibus îl contrazice pe Cuibus Valentin. Cine are dreptate?

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj spune că şcolile cele mai solicitate sunt cele din cartiere şi se contrazice când afirmă că, totuşi, cei mai mulţi părinţi încearcă să-şi înscrie copiii la şcolile din centru.

Şcolile din cartierele municipiului Cluj-Napoca se află în topul preferinţelor părinţilor pentru intrarea copiilor în sistemul de educaţie, în detrimentul şcolilor din centru, pentru prima dată după aproximativ un deceniu, susţine conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj fără a oferi date statistice în acest sens.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, cele mai solicitate şcoli, pentru înscrierea în clasa 0, în acest an, sunt cele din cartiere. Liceul teoretic "Onisifor Ghibu" din cartierul Grigorescu conduce topul referinţelor părinţilor, cu 8 clase, din care una de limbă maghiară. De asemenea, şi în celelalte cartiere - Mănăştur, Mărăşti, Zorilor - vor fi mai multe clase 0 decât în anii trecuţi.


În zona centrală, unitatea cu cel mai mare număr de clase este Şcoala "Ioan Bob", cu 5 clase. Şi celelalte şcoli din centru, care până acum erau foarte solicitate, rămân în continuare printre cele mai dorite, însă numărul de clase a scăzut faţă de anul trecut sau nu a crescut, în ceea ce priveşte înscrierea în clasa 0. În general, aceste şcoli din centrul municipiului Cluj-Napoca includ şi ciclul gimnazial şi liceal.

Declaraţiile lui Cuibus se bat cap în cap

Conform aceleiaşi surse, după Bucureşti, Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai solicitante probleme privind înscrierea în clasa 0, în principal din cauza faptului că cei mai mulţi părinţi încearcă să îşi înscrie copiii la şcoli din centru.


"Numărul copiilor înscrişi este comparativ, per total, cu cel de anul trecut, însă ceea ce este interesant este că în topul numărului de elevi înscrişi sunt şcolile din cartiere, nu cele din centru. După o campanie pe care am purtat-o ani de zile, părinţii au conştientizat că sunt învăţătoare bune şi la şcolile din cartiere, că spaţiile sunt mai potrivite. În plus, cred că părinţii au ajuns la această concluzie în principal pentru că, deja, copiii din clasele a III-a şi a IV-a de la şcolile din centru merg la şcoală după-amiaza şi nu mai este loc, nu se mai poate face after-school. Ori părintele, în loc să poată lăsa copilul la şcoală până la 16,00, trebuie să vină după el la prânz", au spus aceste surse.

ISJ Cluj a adăugat că şcolile din cartiere pot avea spaţii mai generoase pentru organizarea activităţilor necesare unui învăţământ de calitate, cum ar fi cantină şi săli pentru after-school, sală de sport, de festivităţi sau altele.


Investiţiile lasă de dorit în şcolile din cartiere

"Noi chiar am recomandat primăriilor şi reprezentanţilor municipalităţii din Cluj-Napoca, în special, să facă investiţii în aceste şcoli din cartiere", mai transmite ISJ Cluj.

În opinia instituţiei, clujenii şi-au dat seama şi că parcurgerea aglomeraţiei extrem de mari, care se formează în centrul municipiului, în special în jurul şcolilor şi tocmai la orele la care copiii sunt duşi sau scoşi de la şcoală, este prea solicitantă, atât pentru ei, cât şi pentru copii. Mulţi dintre părinţii care îşi duc copiii la şcolile din centru, şi care vin din cartiere sau chiar din zona metropolitană sunt nevoiţi să stea în trafic între 30 şi 60 de minute, după care au nevoie de un alt timp pentru a ajunge la serviciu. Ulterior, la ora 16,00, întreaga procedură este reluată, în drum spre casă.


ISJ mai precizează că, dacă se menţine această tendinţă, de alegere a şcolilor din cartiere, în egală sau mai mare măsură decât a celor din centru, situaţia aglomeraţiei elevilor din şcolile din centru, care atrag la rândul ei o mare aglomeraţie a traficului, se va reglementa în câţiva ani.

“Ameninţările” lui Boc

Reprezentanţii IŞJ Cluj au anunţat că, până joi, când a fost ultima zi de înscriere în clasa 0 pentru prima etapă, s-au înregistrat 5.485 de copii, însă numărul ar putea creşte până la toamnă datorită faptului că înscrierile rămân deschise, urmând să fie organizate alte două etape. Anul trecut, după prima etapă, erau înregistraţi 5.400 de copii, iar numărul final a fost de 6.364 copii şi 309 clase.


Instituţia a dat asigurări că, pe de altă parte, niciun copil care ar trebui să intre în clasa 0 nu va rămâne fără posibilitatea de a merge la şcoala cea mai apropiată de casa sa, chiar dacă se vor organiza clase simultane.

În Cluj, în comune precum Vultureni sau Jichişul de Sus, pentru moment, în clasa 0 este înscris câte un copil şi mai sunt şi alte unităţi în care numărul elevilor înscrişi este foarte mic.

Primarul Emil Boc şi-a pus în cap să “cureţe” centrul oraşului de elevi şi de părinţii acestora care încurcă în fiecare zi traficul pe cele mai importante artere din oraş. Pe lângă verificarea flotantului, Boc a mai declarat că îşi doreşte ca şcolile din centru să fie mutate în cartiere şi vrea introducerea autobuzelor şcolare, autobuze care să-i ia pe copii de acasă şi să-i ducă la unităţile de învăţământ pentru a „curăţa” centrul oraşului de părinţi.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca

“O asemenea anomalie nu mai poate continua. Oricine vine cu un copil în centrul Clujului la Bob, la Bălcescu, în spatele lui trebuie să stea un autobuz cu 100 de oameni pentru că două persoane vin cu maşina” (ianuarie 2017)

CITEŞTE ŞI

Poliţia intră peste proprietarii din centrul Clujului. “Nu e normal ca într-o garsonieră să ai 50 de vize de flotant”

CITEŞTE ŞI

Boc nu se lasă în războiul cu părinții. Vrea să SCHIMBE LEGILE pentru ca flotantul să nu mai poată fi utilizat ILEGAL

CITEŞTE ŞI

Şcolile din centru, mutate în cartiere şi “curăţate” de copii şi părinţi

Ultimele Stiri
abonare newsletter