Educație

Emoții pentru elevi. Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a începe luni! Tot ce trebuie să știi despre examene!

5.136 absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Cluj vor susține, începând de mâine, examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2023

La examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2023, în județul Cluj, s-au înscris 5.136  absolvenți ai claselor a VIII-a. Foto: Facebook Emil Boc La examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2023, în județul Cluj, s-au înscris 5.136 absolvenți ai claselor a VIII-a. Foto: Facebook Emil Boc

 

La examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2023, în județul Cluj, s-au înscris 5.136  absolvenți ai claselor a VIII-a, care vor susține examenul în 113 unități de învățământ, desemnate centre de examen, 67 de centre în mediul urban și  46  de centre în mediul rural.


Cei 5136 de candidații provin, 3.889 din școli din mediul urban și 1.247 din școli din mediul rural. 

Comisia județeană de organizare a examenului de Evaluare Națională din cadrul I.Ș.J. Cluj a aprobat 164 de solicitări privind prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, asigurarea de săli separate pentru elevii care prezintă tulburări specifice de învățare, prezența unui însoțitor pentru elevii cu tulburări din spectrul autist, prezența interpreților limbajului mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, utilizarea instrumentelor specifice de scriere în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, respectiv susținerea probelor scrise în spital. 


Calendarul examenelor

Examenul începe luni, 19 iunie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată miercuri, 21 iunie 2023, de proba scrisă la Matematică. Joi, 22 iunie 2023, 575 elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă. Dintre aceștia, 73 elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă germană, iar 502 vor susține proba la Limba și literatura maternă maghiară.

Probele scrise încep la ora 9:00 și se vor desfășura în săli de examen, monitorizate audio-video.


Primele rezultate vor fi comunicate joi, 28 iunie 2023, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 28 iunie 2023 (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie 2023 (în intervalul orar 8:00-12:00) sau  transmise prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie 2023.   


Examenul durează 2 ore

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare.

 Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.


 „Absolvirea  ciclului gimnazial este o etapă importantă în parcursul procesului de dezvoltare personală și profesională a fiecărui adolescent, care, la sfârșitul clasei a VIII-a, se orientează înspre clasa a IX-a învățământ liceal sau învățământ profesional/dual. Desigur, primul pas îl reprezintă examenul de Evaluare Națională, pentru care vă urez, de pe acum, mult succes  și capacitate de concentrare! Cu siguranţă că, asemenea oricărui examen, şi cel de anul acesta va aduce zâmbete pe chipurile unora şi lacrimi pe ale altora, dar ceea ce rămâne esenţial este faptul că fiecare elev care va participa la examen îşi va putea continua parcursul educațional în învățământul liceal sau profesional, având astfel posibilitatea de a-şi continua procesul dezvoltării personale și profesionale. 

Mesajul pe care doresc să îl transmit tuturor elevilor care participă la Examenul de Evaluare Națională și părinților acestora este unul de încurajare și de abordare cu optimism a acestui prim examen important pentru viitorul lor. Tuturor le doresc să abordeze cu încredere această etapă, să se concentreze pe citirea cu atenție a subiectelor și pe rezolvarea lor, să nu se lase distrași de factori externi și să își gestioneze cu grijă timpul de lucru, valorificând tot ce au acumulat de-a lungul anilor și în orele de pregătire pentru examen!

Le doresc colegilor, cadre didactice, să dea dovadă, în continuare, de răbdare, putere de muncă, empatie pentru elevi, să fie alături de ei pe parcursul zilelor de examen, să le asigure suportul emoțional atât de necesar, indiferent de calitatea pe care o vor avea-profesori asistenți, profesori evaluatori, membri în comisii de organizare sau evaluare a examenelor. Le doresc tuturor elevilor, dar și părinților lor să treacă cu bine peste emoțiile firești acestei perioade, multă sănătate și încredere în viitor” a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

La nivel național, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.553 de unități de învățământ/centre de examen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Simulare Evaluare Națională 2023. Elevii claselor a VIII-a susțin luni prima probă, la limba și literatura română

Elevii de 10 de la bacalaureat și evaluare națională primesc 1.000 de lei de la Primărie

Aproape 5.000 de elevi din Cluj susțin probele de Evaluare Națională. Primul examen are loc marți

Ultimele Stiri
abonare newsletter