Educație

Sindicaliştii din Educaţie se strâng în centrul Clujului. „Voi ce azi guvernați, de noi ați fost educați”. FOTO/VIDEO

Sindicaliştii din Educaţie au început să se strângă în centrul Clujului, în cadrul mitingului de joi care se desfășoara în fața Prefecturii.

Sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă. Foto monitorulcj.ro. Sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă. Foto monitorulcj.ro.

 

Cadrele didactice din Cluj pichetează, joi, Instituția Prefectului. Potrivit sindicaliștilor, rata de participare la protest în județ a ajuns la 79%.


„Vă rugăm să respectați munca celor devotați”, „Voi ce azi guvernați de noi ați fost educați”, „Educația= Cenușăreasa sistemului”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „4 la purtare pentru guvernare”, sunt doar o parte din mesajele protestatarilor.

Sindicatele din Educaţie au continua greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă, dacă Guvernul nu vine cu propuneri care să soluţioneze problemele cu care aceştia se confruntă.


Reprezentanții Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (parte a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ) anunță acțiuni de protest în fața Prefecturii din Cluj. 

„Joi, 25 mai, între orele 12:00-13:00 va avea loc pichetarea Prefecturii Cluj”, anunță reprezentanții SLIP Cluj.


Proteste masive și la București

Circa 15.000 de angajați din sistemul de învățământ sunt așteptați, joi, în Piața Victoriei, la protestul care a început la ora 11.00, ca răspuns la oferta Guvernului pentru revendicările profesorilor. Protestul din fața guvernului va continua cu un marș între orele 12:00 și 16:00.

Mai mulți elevi au venit la protest în semn de susținere. Ei strigă „Elevii sunt cu voi” și sunt aplaudați de profesori.


Mesaje de pe pancartele profesorilor: „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale!”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Facturile nu se plătesc cu vocație”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a ieșit în briefing la Palatul Victoria pentru a anunța din nou oferta Executivului: acordarea unui card cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie.


„Guvernul va mări salariile profesorilor, va mări nivelul de recunoaștere a profesiei de dascăl în viitoarea lege a salarizării”, a precizat Cărbunaru.

Noua lege a salarizării urmează să ajungă în Parlament în septembrie, după cum a anunțat Guvernul, însă profesorii au cerut majorarea mai rapidă a salariilor.

„Toate salariile din eduație vor fi duse la maximul posibil din grila salarizării, urmând ca din 15 iulie să definitiveze inclusiv din perspectiva financiară prioritatea celor care funcționează în sistemul educațional. Guvernul României dorește să crească salariile, dovada concretă este faptul că până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, iar educația este subiect prioritar, astfel încât la 1 septembrie această lege a salarizării care va conține și creșterile salariale în educație, să poată să devină realitate. Până atunci, reprezentanții Guvernului au transmis că pentru toți cei care lucrează în sistem urmează sa fie acordate prime”, a declarat la Guvern, Dan Cărbunaru.

Dan Cărbunaru a explicat că Guvernul va oferi în luna iunie personalului didactic și didactic auxiliar, suma de 1000 de lei pe un card emis pentru angajații din sistemul educațional. În luna octombrie va fi încărcată suma de 1500 de lei. Personalul nedidactic va primi 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie. În plus, în baza unui act normativ care se va discuta mâine la Guvern, salariile lor vor crește la maximul posibil, potrivit grilei salarizării.

Reamintim că liderii de sindicat au cerut creșteri imediate de salarii pentru toate cadrele didactice și personalul nedidactic. Oferta cardurilor cu prime a fost prezentată miercuri și de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai.

CITEȘTE ȘI:

Angajații din învățământ vor picheta Prefectura Cluj. „Cred că vom avea săptămâni de grevă în educație”

Legile Educației, vot final în Senat, în prima zi de grevă generală în învățământ. Alina Gorghiu: „România educată devine astăzi realitate”

Sindicaliștii din învățământ cer Guvernului soluții pentru problemele din educație. „Salariații sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă!”

abonare newsletter