Educație

UBB ar putea pierde finanțarea pentru cercetare din cauza Institutului Confucius

UBB ar putea pierde finanțarea dedicată cercetării din cauza colaborării cu Institutul Confucius, potrivit unui proiect de lege. La nivel național, doar patru mari universități colaborează cu institutul chinez.

UBB ar putea pierde finanțarea de la buget în urma colaborării cu Institutul Confucius/  Sursa foto: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca UBB ar putea pierde finanțarea de la buget în urma colaborării cu Institutul Confucius/ Sursa foto: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Universitățile din România care colaborează cu Institutele Confucius din China vor pierde finanțarea pentru cercetare de la buget, potrivit unui proiect de lege depus de liberali. 

 


Institutul Confucius, sponsorizat de Partidul Comunist din China

 

Un proiect de lege depus în Parlamentul României de liberalul Pavel Popescu prevede blocarea accesului universităților din țară care colaborează cu Institutele Confucius, finanțate de Partidul Comunist Chinez, la fondurile din bugetul de stat destinate finanțării cercetării științifice universitare, potrivit G4media.ro Măsura va intra în vigoare doar dacă proiectul va fi adoptat.


Inițiatorul PNL-ist Pavel Popescu a explicat inițiativa legislativă prin acuzațiile de spionaj care planează asupra acestor centre.

În prezent, cele patru universități din România care au colaborări cu Institutul Confucius sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.


Universitățile românești care colaborează cu Institutele Confucius nu vor mai avea acces la fondurile destinate cercetării științifice de la bugetul de stat până nu întrerup aceste colaborări, dacă proiectul va deveni lege, potrivit sursei citate.

„Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universități de stat, reprezintă adevărate amenințări la adresa securității naționale a României. 


În țări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez și pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societățile democratice. 

Recent, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a anunțat, prin vocea ministrului pentru securitate, închiderea Institutelor Confucius din întreaga țară. Ministrul britanic pentru Securitate, Tom Tugendhat, a anunțat în fața Parlamentului de la Londra că noul premier, Rishi Sunak, urmărește să le închidă. 

Această măsură este doar cea mai recentă dintre cele asumate de guvernele occidentale pentru a slăbi una dintre cele mai consistente pârghii ale propagandei Partidului Comunist Chinez în țările democratice”, se arată în expunerea de motive a legii.

Institutul Confucius este o instituție educațională publică non-profit.

Primul Institut Confucius a fost inaugurat în noiembrie 2004 la Seoul, în Coreea de Sud. Institutul de la Cluj s-a deschis în septembrie 2009 la Universitatea Babeș-Bolyai. Există 500 de institute Confucius în 190 de țări, și peste 2000 de Clase Confucius.

În România mai există 3 institute, la Sibiu, Brașov și București.

CITEȘTE ȘI:

UBB reia analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode și cere ajutor de la experți internaționali

Analiză UBB: România, depășită de Ungaria la creșterea prețurilor, în timp ce inflația în Europa atinge un nivel record al ultimilor 20 de ani

abonare newsletter