Economie

Analiză UBB: România, depășită de Ungaria la creșterea prețurilor, în timp ce inflația în Europa atinge un nivel record al ultimilor 20 de ani

Deși rata inflației din România (13,4%) se situează peste media UE, țara noastră poate reprezenta un „pol de stabilitate” în regiune la capitolul creșterii prețurilor, comparativ cu Ungaria (20%). Oricum, Europa se confruntă cu un nivel record al inflației din ultimele două decenii.

Femeie la cumpărături. Sursă foto depositphotos.com

 

 


Inflație record în Europa

 

Rata inflației în Europa atinge noi recorduri – cifre ce nu au mai fost întâlnite în ultimii 20 de ani, arată datele publicate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul proiectului Romanian Economic Monitor. 


 

Comparativ cu situația Țărilor Baltice, sau cu cea a Ungariei, inflația din România pare să fie sub control, chiar dacă se situează peste media UE (10,9%).


O rată a inflației mai redusă în regiune este înregistrată în Slovenia (10,6%) și Croația (12,6). 

De cealaltă parte, în zona noastră, Ungaria înregistrează cea mai mare inflație (20,7%). 


Spre exemplu, în Olanda sau Belgia, mai mult de jumătate din nivelul actual al inflației se datorează cheltuielilor cu energia, iar în România aproape 5% din inflația de 13,4% provine de la scumpirea produselor energetice.

Cea mai mică rată a inflației este în Franța, de doar 6,2%.


„Inflația în Europa, nivel record al ultimelor două decenii:

În majoritatea țărilor UE inflația este generată în primul rând de scumpirea produselor energetice, urmată de cea a alimentelor, inflația ajungând și peste nivelul de 20% în cazul unor țări, precum țările baltice sau Ungaria.

Deși inflația din România se află peste media UE, în rândul țărilor din această regiune avem o inflație relativ mai scăzută”, notează economiștii UBB în cadrul analizei privind rata inflației la nivel european. 

Evoluția inflației în Uniunea Europeană/ captură foto Romanian Economic Monitor Facebook.com

 

Rata inflației în România, peste media UE

Cele mai importante componente ale inflației sunt energia și alimentele, atât în România, cât și în UE

Economiștii UBB arătau recent că rata inflației din România (13,4%) a depășit cu 2,5% media inflației la nivel european (10,9%).

Între timp, Europa se confruntă cu o inflație crescută, nemaiîntâlnită în istoria continentului în ultimii douăzeci de ani: în perioada 2000-2022, inflația medie din UE a fost cu puțin peste 2%, iar ultimele date arată că în Septembrie 2022 acest indicator a ajuns la 10,9% (datele se referă la indicele HICP – Harmonised Indices of Consumer Prices, indice ce permite compararea nivelului inflației între diferite țări din UE). 

În urmă cu două săptămâni,  Institutul Național de Statistică (INS) anunța că rata anuală a inflației din România a coborât la 15,32% în luna octombrie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Printre factorii care au contribuit la creșterea inflației se numără și efectele indirecte ale majorării costului cu energia, precum și transmiterea majorării costurilor cu energia în costurile mai multor produse și a prețurilor de consum.

CITEȘTE ȘI:

Analiză UBB: Rata inflației din România, peste media Uniunii Europene

BNR a majorat prognoza de inflație la 16,3% pentru finalul lui 2022

Ultimele Stiri
abonare newsletter