Economie

Cluj-Napoca, cea mai mare creștere economică din UE, între 2000 și 2017

Un studiu Eurostat arată că principalele orașe au crescut mult mai repede decât altele din Uniunea Europeană, în perioada 2000-2017. Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE în această perioadă.

 

 


Cluj-Napoca și-a triplat față de anul 2000 PIB-ul nominal ajustat la puterea de cumpărare, având cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, între 2000-2017. Orașe precum Timișoara, București, Iași, Ploiești, Brașov, Constanța, Craiova au avut o creștere spectaculoasă comparativ cu alte orașe europene.

 


Pornind de la un nivel mult inferior la intrarea în UE, este un lucru normal ca orașele din România să aibă o creștere mare. Marcel Heroiu, expert al Băncii Mondiale, spune că orașele românești au crescut în primul rând datorită includerii în piața comună europeană.

„Dacă ne uităm pe exporturi, vedem cum s-a schimbat comerțul românesc comparativ cu perioada anilor ‘90”, spune el, citat de Hotnews. De asemenea, Bogdan Dumitrescu, profesor ASE, este de părere că dacă ne uităm la structura exporturilor României din anul 2018 comparativ cu anul 1995 vedem o evoluție evidentă către produse cu valoare adăugată mai ridicată (de exemplu mașini și piese auto față de materii prime sau produse ale industriei textile).


Creștere economică de peste 300% la Cluj

Orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, București, Iași, Ploiești, Brașov, Constanța, Craiova au avut o creștere economică spectaculoasă comparativ cu alte orașe europene. În cazul Cluj-Napoca, de exemplu, este vorba despre un avans de 333,5%, Timișoara de 302%, București de 293%, Iași de 257%, Ploiești de 233%, potrivit datelor Eurostat.

Altele europene, precum Sofia, Dublin, Riga au avut creșteri de 238%, 149% respectiv 145%.


CITEȘTE ȘI

Clujenii s-au săturat de viața la BLOC! Cererea pentru case a crescut cu 50% în ultimele luni

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter