Economie

Vânzările de mașini au scăzut ușor la Cluj

O parte dintre cumpărători așteaptă decizia Guvernului cu privire la noua varianta a taxei de timbru.

După anunțul că taxa auto s-ar putea să dispară, iar timbrul de mediu să fie mutat în prețul combustibililor, făcut de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, la începutul lui septembrie, înmatriculările de mașini noi au scăzut considerabil la nivelul județului.

Astfel, în septembrie și octombrie s-au înmatriculat puțin peste 350 de mașini noi la Cluj, în timp ce în august și iulie totalul pe cele două luni trecea de 520 de unități, conform statisticii Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), consultată de Monitorul de Cluj.


Scăderea a fost resimțită și în ceea ce privește vânzarea de mașini second-hand. „ Vânzarile au scăzut ușor. Cei care chiar au nevoie de o mașină cumpără, dar cei care pot să aștepte stau să vadă ce se întâmplă cu taxa de timbru dacă se scoate sau nu”, a declarat Mihai Ciciovan, vânzător de mașini second-hand, pentru Monitorul de Cluj.

Vânzarea de mașini second-hand, al doilea job

Cumpărarea de mașini cu scopul de a le revinde imediat, la un preț mai bun, a devenit o practică destul de frecventă în rândul clujenilor. Fie că le aduc din străinătate, fie că le cumpără de pe piața locală, direct din târgul auto sau consultând site-urile cu oferte, cele câteva sute de euro câștigate la o tranzacție îi fac pe mulți locuitori ai județului să-și ocupe timpul liber cu această activitate.


„Am vândut șase mașini anul acesta. Pentru 200-300 de euro merită să-mi sacrific puțin din timp. Sunt bani pe care îi aduc la bugetul familiei și contează”, spune Neluțu A..

Timbrul de mediu, ilegal

În luna iunie a acestui an, Ministerul Mediului anunţa că a luat act de Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, iar în acest context a fost constituit un grup de lucru care analizează eventuala modificare a legislaţiei existente, în concordanţă cu reglementările naţionale şi europene în vigoare.


Potrivit datelor oficiale, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2016, suma colectată la Fondul pentru mediu din taxa de timbru pentru autovehicule s-a ridicat la 168 milioane de lei.

Numărul de autoturisme e în creștere

Numărul autoturismelor second-hand înmatriculate în România a ajuns, în primele 10 luni ale acestui an, la 250.800 de unități, în creștere cu 22,79%, în comparație cu intervalul ianuarie - octombrie din 2015, conform statisticii DRPCIV.


Potrivit statisticii DRPCIV, parcul auto național din România însuma, la sfârșitul anului 2015, aproximativ 6,6 milioane de unități, în creștere cu 5,27% față de perioada similară a anului precedent, când număra 6,27 milioane de exemplare. Din totalul vehiculelor care circulau pe drumurile naționale la finele anului trecut, aproximativ 5,15 milioane de unități erau încadrate în categoria autoturismelor, în creștere cu 5,04%, comparativ cu anul 2014, când erau raportate 4,9 milioane de autoturisme.

abonare newsletter