Economie

Burse pentru şomerii clujeni care vor să-şi înceapă propria afacere

Asociația Patronilor și Meseriașilor (APM) Cluj implementează în această perioadă în regiunea de Nord-Vest unul dintre cele mai ample proiecte care vizează piaţa muncii, realizate cu ajutorul fondurilor europene. Cei mai norocoşi dintre şomeri vor avea posibiliatea la finalizarea cursurilor să primească burse pentru a-şi începe propria afacere.

Proiectului „CORE-Corelarea competențelor si abilităților capitalului uman cu potențialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest” a fost semnat în 4 aprilie 2014, bugetul total al proiectului fiind de peste 5 milioane de lei, din care 1,5 milioane de lei au fost alocaţi pentru implementarea în cadrul regiunii Nord-Vest, iar durata de implementare este de 18 luni.

Beneficiarii acestui proiect vor fi 400 de şomeri din Regiunea Nord-Vest. Aceştia vor putea participa la şase stagii de cursuri de perfecţionare sau specializare (competenţe manageriale, inspectori resurse umane, inspectori în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, recepţioner hotel), cinci stagii de cursuri de calificare nivel 1 (cameristă, lucrător în comert, lucrător în structuri pentru construcţii), patru stagii pentru dezvoltarea competenţelor personale antreprenoriale. La final va fi organizată şi o bursă a locurilor de muncă unde vor participat 50 de angajatori.


“Proiectul vizează 400 de persoane în căutarea unui loc de muncă, evit să folosesc termenul şomer. Nu e vorba doar de cei din evidenţa AJOFM, ci proiectul se derulează oricărei persoane care în acest moment nu are adaptat nivelul de cunoştinţe profesionale la nevoile din piaţă. Activităţile vor fi făcute cu angajaţi ai asociaţiei, dar vom angaja şi specialişti, psihologi şi aşa mai departe. Proiectul reprezintă o modalitate concretă de implicare a patronatelor în dinamica pieței muncii. Beneficiarii proiectului sunt șomeri din grupuri vulnerabile, care vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă prin intermediul unor cursuri de calificare în meserii cerute pe piața muncii, prin consiliere în domeniul carierei, dar și prin organizarea unei burse a locurilor de muncă”, a declarat Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor din Cluj, care este și coordonatorul proiectului.

Cursurile vor începe peste aproximativ 2 luni.


Potrivit lui Feneşan, în judeţul Cluj există o lipsă totală de interes din partea şomerilor în găsirea unui loc de muncă.

“Este o lipsă totală de interes, cei aflaţi în şomaj se complac în această situaţie, sunt într-o stare perpetuă de şomaj. Eu cred că cine vrea să caute de lucru îşi caută şi găseşte. Ceilalţi sunt şomeri de profesorie. Noi ne ducem pe nişte calupuri de meserii şi specializări care sperăm că sunt cerute pe piaţa muncii, industria turistică, cameriste, industria grea. Această linie de finanţare face posibilă acordarea unor facilităţi şi atunci noi venim cu tot pachetul, transport către locurile unde se vor desfăşura cursurile, masă pe perioada cursurilor, o bursă la sfârşit pentru perioada de participare la curs. Cele mai bune proiecte pentru antreprenoriat vor primi o bursă cu care vor putea să-şi înceapă o afacere”, a conchis Feneşan, care a mai precizat că judeţul Cluj refuză săptămânal comenzi din străinătate în domeniul industriei textile deoarece aici nu există lucrători în confecţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter