Economie

Salarii minime adecvate pentru toții europenii. Proiectul a fost adoptat de Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat miercuri noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți lucrătorii din Uniunea Europeană.

Salarii minime adecvate pentru toții europenii. Proiectul a fost adoptat de Parlamentul European. FOTO: Depositphotos.com Salarii minime adecvate pentru toții europenii. Proiectul a fost adoptat de Parlamentul European. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Parlamentul European a adoptat noi norme privind salarizarea lucrătorilor din UE. Salariul minim ar trebui să asigure un standard de viață decent, se arată în legislația europeană, iar normele UE vor respecta practicile de stabilire a salariilor de la nivel național. 

 


În țările în care negocierea colectivă acoperă mai puțin de 80% din lucrători, legislația va fi consolidată. Dacă normele sunt încălcate, lucrătorii, reprezentanții lor și membrii de sindicat au dreptul la reparații

Salariile minime din toate țările UE ar trebui să permită standarde de viață și de muncă decente, iar statele membre ar trebui să promoveze negocierea colectivă a salariilor. Cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 abțineri, Parlamentul a adoptat miercuri o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE.


Cerințe europene privind salariul minim

Legislația UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmărește să amelioreze condițiile de viață și de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum și să promoveze progresul economic și social. În acest scop, ea stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională și/sau de acordurile colective și ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile.


Evaluarea caracterului adecvat al salariului minim

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă națională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor. Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

Potrivit noilor norme aprobate astăzi de eurodeputați, negocierea colectivă la nivel de sector și la nivel intersectorial este un factor esențial în asigurarea unui nivel adecvat al salariului minim și, în consecință, trebuie încurajată și consolidată. În țările în care negocierea colectivă acoperă mai puțin de 80% din lucrători, statele membre trebuie să stabilească - cu implicarea partenerilor sociali - un plan de acțiune pentru creșterea gradului de acoperire al acesteia.


Textul convenit obligă țările UE să creeze un sistem de punere în aplicare, inclusiv o monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a combate subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă, nedeclararea orelor suplimentare sau creșterea intensității muncii.

Ce urmează?

Se preconizează ca acordul să fie aprobat oficial de Consiliu în septembrie. Statele membre au apoi la dispoziție doi ani pentru a se conforma directivei.

În iulie membrii Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale au susținut acordul neoficial la care s-a ajuns cu Consiliul la 6 iunie 2022. Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia. În UE, 21 din 27 de țări au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective.

Care este salariul minim în România și alte țări europene? 

Pe baza nivelului salariului minim lunar brut pe țară aplicabil la 1 iulie 2022, exprimat în EUR, statele membre UE în cauză pot fi clasificate în trei grupuri diferite; (vezi Figura 1, țările din afara UE sunt prezentate separat).

Grupa 1, cu un salariu minim național de peste 1 500 EUR pe lună. Acest grup include: Luxemburg, Belgia, Irlanda, Țările de Jos, Germania și Franța. Salariul lor minim național a variat de la 1 646 EUR în Franța la 2 313 EUR în Luxemburg.

Grupa 2, cu un salariu minim național mai mare de 1 000 EUR, dar mai mic de 1 500 EUR pe lună. Acest grup include: Spania și Slovenia. Salariul lor minim național era de 1 074 EUR în Slovenia și 1 166 EUR în Spania.

Grupa 3, cu un salariu minim național sub 1 000 EUR pe lună. Acest grup include: Portugalia, Grecia, Malta, Lituania, Cehia, Estonia, Slovacia, Polonia, Croația, Ungaria, România, Letonia și Bulgaria. Salariul lor minim național a variat de la 363 EUR în Bulgaria la 823 EUR în Portugalia.

În România salariul minim la 1 iunie 2022 era de 466,23 EUR.

Toate țările UE vor avea același salariu minim? Nu. Fiecare țară va stabili nivelul salariului minim în funcție de condițiile socio-economice, puterea de cumpărare, nivelurile de productivitate și evoluțiile naționale. Țările în care salariile sunt stabilite exclusiv prin contracte colective nu vor fi obligate să introducă un salariu minim legal.

CITEȘTE ȘI:

Uniunea Europeană va aloca 100 de milioane de euro pentru reconstruirea școlilor din Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter