Administrație

Emil Boc promite o bază sportivă pentru Universitatea Cluj în Parcul Est, existent doar pe hârtie!

Parcul Est ar urma să devină cel mai mare parc din istoria Clujului. Inițial, în anul 2018, administrația locală a propus amenajarea unui aquapark în acest areal, însă cetățenii au respins propunerea.

 

În 2019, Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), a inițiat o serie de consultări publice a cetățenilor interesați cu privire la proiectul viitorului Parc Est. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Viceprimarul Dan Tarcea susține că până la o variantă finală a Parcului Est, e cale lungă, fiind multe alte proceduri de realizat, printre care și buclucașele exproprieri. Primăria și Consiliul Local au foarte puțin teren în zona din Gheorgheni, insuficient în comparație cu cele circa 55 de hectare din zonă. De asemenea, nu au fost identificați proprietarii terenurilor. 

Acum, primarul Emil Boc susține că în viitorul Parc Est se va amenaja o bază sportivă pentru jucătorii Universității Cluj.


„Referitor la baza sportivă Dan Anca este un proces pe rol care nu e finalizat și când se va finaliza vom avea concluziile finale. Dar, noi nu stăm pe loc, vedem că procesele durează, din nefericire. Pentru Universitatea Cluj, în Parcul Est, acest parc de peste 45-46 de hectare pe care îl avem în pregătire, avem în interiorul parcului amenajată și o bază sportivă pentru U Cluj, o bază sportivă care cuprinde un teren de fotbal de dimensiuni mai mari decât dimensiunile standard plus vestiare amenajate la nivelul solului, astfel încât să se poată desfășura activități sportive, dar fără construcții de amploare pentru că parcul nu permite construcții masive sau de altă natură. Dar pentru ceea ce este nevoie, să ai tot timpul o bază sportivă pentru echipa mare unde să se antreneze, vom avea.  Proiectantul a depus certificatul de urbanism la Primăriei și în ședința din iulie de Consiliu Local va fi aprobat, după care se va trece la etapele următoare, inclusiv de pregătirea licitației de proiectare și execuție, de realizare a exproprierilor, astfel încât, când se vor deschide finanțările pe fonduri europene (2021-2027) să putem depune în vederea realizării. Evident, resurse importante de bani vin de la Primărie pentru realizarea lui”, a punctat Boc, joi, la o emisiune radio.

Cum va arăta Parcul Est?

Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului, se va întinde de la primul lac din cartierul Gheorgheni, de lângă Iulius Mall, până la ultimul lac de lângă hypermarketul Selgros. Situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș pe o suprafață de peste 45,5 de hectare, parcul va cuprinde inclusiv Baza Sportivă Gheorgheni, fosta pepinieră și zona de stufăriș.


Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir (timp liber – n.r.), specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber (terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor)r, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori – copii și adulți – de peste 3.000 mp).

De asemenea, pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Totodată, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp), potrivit primarului Emil Boc.


Termenul de finalizare preconizat pentru Parcul Est este anul 2024.

CITEȘTE ȘI:

Când se deschide baza sportivă „La terenuri”? Emil Boc: „ În luna iulie, la un moment dat”

Floreștenii vor avea o bază sportivă pe 41.000 de mp. Primăria, pregătită să lanseze licitația

Cum arată baza sportivă „La Terenuri”, realizată în proporție de 88%. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter