Monitorul Cartierelor

Platoul Sălii Sporturilor scapă de mașini pentru a face loc unei piațete moderne

Parcarea de peste 300 de locuri de pe platoul Sălii Sporturilor va fi redusă major, urmând ca locul să funcționeze ca piațetă multifuncțională pe timp de vară și ca patinoar în timpul sezonului rece

Platoul Sălii Sporturilor scapă de mașini pentru a face loc unei piațete moderne Platoul Sălii Sporturilor scapă de mașini pentru a face loc unei piațete moderne

 

 


Centrul de vaccinare de pe platoul Sălii Sporturilor a fost închis duminică, urmând ca lucrările de modernizare a zonei să înceapă chiar de săptămâna viitoare. Platoul Sălii Sporturilor are 1,4 hectare și o capacitate de parcare în prezent de 340 de mașini. Zona urmează să se transforme radical, doar 60 de parcări fiind prevăzute pe acest spațiu după reamenajarea și modernizarea pregătită de primărie.

 


„Principala utilizare actuală a platoului nu mai este justificată, în contextul construirii a două parcaje subterane în imediata vecinătate: Cluj Arena (300 de locuri) și Sala Polivalentă (400 de locuri)”, se arată în caietul de sarcini a lucrării.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Piațetă multifuncțională și patinoar

Accesul se va face cu stâlpișori retractabili. Platoul actual din fața Sălii Sporturilor va fi ocupat de o piațetă care va putea fi folosită pentru târguri, evenimente sau chiar pentru un patinoar și un Târg de Crăciun. Se vor planta copaci, se vor amenaja trasee velo și un sistem de gradene spre Someș.


De asemenea, vor fi amplasate stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru biciclete și trotinete electrice, vor fi montate bănci de granit, coșuri de gunoi noi sau rasteluri pentru biciclete.

Contractul, semnat în 29 iunie 2021 de Primăria Cluj-Napoca cu asocierea Nord Conforest-Birou de proiectare Costin și Vlad, are ca termen de execuție 18 luni.


Valoarea contractului este de 12.998.021 lei și are ca obiectiv „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor”.

Proiectul face parte din planul Primăriei municipiului Cluj-Napoca de reamenajare a malurilor Someșului Mic, proiect realizat pe fonduri europene - prin Programul Operațional Regional (POR). Licitația pentru serviciile de proiectare si execuția lucrării, inclusiv furnizare dotări a fost lansată la finalul anului trecut, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind data de 5 februarie 2021. Compania Nordforest, câștigătoare a licitației, este cea care a realizat și Baza Sportivă din Gheorgheni.

Cum va arăta zona Someșului Mic după modernizare?

Planul integral de revitalizare a malurilor Someșului Mic cuprinde, printre altele, amenajarea de patru noi poduri pietonale și de biciclete, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport, lucrări de protective vegetative, dar și plantări de arbori. Platoul Sălii Sporturilor ar putea deveni o platformă publică, adaptată în funcție de anotimp.

În prezent, sunt în curs de modernizare și spațiile publice din Parcul Armătura – secțiune delimitată de podeț pietonal strada Parcul Feroviarilor și pod strada Fabricii. De asemenea, un pod pietonal este în curs de amenajare în zona Parcul Rozelor (care va face legătura cu Parcul 1 Decembrie 1918).

De Master Planul de regenerare urbană a malurilor Someşului se ocupă spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, ei fiind câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane de lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania (OAR). Proiectul semnat de Jaime Daroca, Jose Mayoral și Jose Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului.

Planul final „Re-Thinking Someș” a fost prezentat, în 2018, de către Jose Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat sub egida Centrului Cultural Clujean. Mayoral este unul dintre fondatorii biroului de arhitectură Practica, a absolvit cursurile Universității Tehnice de Arhitectură din Sevillia și Masterul de Arhitectură al Școlii de Design de la Harvard. A condus proiecte importante în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Chile și Spania, iar lucrările sale au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York - MoMa (2015).

Foto: Facebook - Municipiul Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI:

Clujul se reîntoarce „cu fața la râu”. Au început lucrările la malurile Someșului. Care e termenul de finalizare al proiectului?

Ultimele Stiri
abonare newsletter