Administrație

Termen extins pentru licitația de supervizare a lucrărilor la METROUL din Cluj. Firmele interesate au formulat zeci de solicitări.

Primăria Cluj-Napoca a prelungit termenul-limită de depunere a ofertelor la contractul pentru supervizarea lucrărilor la Magistrala de Metrou M1, cel mai mare contract de consultanță din transporturi.

Imagine randată stație Magistrala M1 de metrou din Cluj/Foto: Emil Boc Facebook.com Imagine randată stație Magistrala M1 de metrou din Cluj/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


În decembrie anul trecut, administrația locală din Cluj-Napoca a prelungit cu încă o lună, până în 12 ianuarie 2024, termenul de depunere a ofertelor pentru licitația de supervizare a lucrărilor la Magistrala 1 de metrou. 

 


Este vorba de a patra licitație pentru serviciile de consultanță la metroul din Cluj. Inițial, în octombrie 2023, Primăria a stabilit ca termenul de depunere a ofertelor este de 10 noiembrie, termen ce a fost prelungit ulterior pentru 5 decembrie, iar la finalul anului trecut a fost extins până în 12 ianuarie.

Noul termen extins pentru contractul de supervizare a lucrărilor la metrou este 16 ianuarie 2024, potrivit platformei de licitație publică SEAP


Zeci de solicitări pentru clarificări formulate de firmele interesate

Firmele interesate au înregistrat 45 de solicitări pentru clarificări către Primăria Cluj-Napoca, precum și acordarea unui avans de 10% din valoarea contractului de 215 milioane lei sau prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor cu încă o lună, până la 12 februarie 2024 ca urmare a modificării condițiilor din licitație, potrivit economedia.ro În consecință, Primăria Cluj-Napoca a acceptat acordarea unui avans, însă doar în baza unei scrisori de garanție bancară.

„Autoritatea contractantă are dreptul de a acorda avans contractantului, dacă acesta solicită, numai contra unui instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări și a graficului de returnare a avansului şi numai dacă sunt asigurate condiţiile pentru începerea îndeplinirii obligaţiilor rezultate din contract”, se arată în răspunsul administrației locale din Cluj-Napoca. 


Contract licitat în patru reprize

În aprilie 2023, Primăria Cluj-Napoca a lansat a treia licitație pentru supervizarea lucrărilor la Magistrala de Metrou M 1, valoarea contractului de supervizare fiind de 211 milioane lei, majorat cu peste 50 de milioane lei față de procedura anterioară. 

Prima licitație pentru contractul record de consultanță dedicat supervizării proiectării și execuției metroului clujean a fost lansată în iulie 2022, fiind anulată, din cauza lipsei ofertelor.  A doua licitație a fost lansată în decembrie 2022 și a prevăzut o suplimentare de 15,5 milioane de lei a valorii contractului, până la suma de 140.551.163 lei, față de valoarea inițială de 125.013.820 lei. 


CITEȘTE ȘI: 
Încep lucrările la METROUL din Cluj. „La 1 septembrie, s-a dat ordinul de începere”. Opt ani pentru realizarea proiectului.

Cea de-a patra licitație a fost lansată în octombrie 2024. 

„Este o procedură legală în baza derulării licitației, Comisia de licitație poate aproba, la solicitarea celor care participă, având în vedere complexitatea documentațiilor, prelungirea unor termene. Așa s-a considerat de către comisie, că având în vedere perioada sărbătorilor care se apropie și solicitările, pentru a nu bloca licitația. Dacă nu aprobi prelungirea, se suspendă. Și mai mult timp pierd. S-a găsit astfel o soluție legală, de a se mai acorda un termen, astfel încât să fim siguri că răspundem și exigențelor legale și să avem, evident, participanți la licitație. Dar să se înțeleagă, este vorba despre supervizarea lucrărilor. Lucrările la metrou își continuă drumul firesc de parcurgere a etapelor procedurale, în vederea obținerii autorizației de construcție”, declara primarul Clujului, Emil Boc, în decembrie anul trecut.

Serviciile de supervizare se referă la consultanța oferită pe durata contractului de proiectare, execuție și garanție. Termenul de implementare a proiectului este de 156 de luni (13 ani), fără posibilitate de reînnoire. 

Guvernul a aprobat despăgubiri-record de 283 milioane lei pentru proprietarii care vor fi expropriați în urma lucrărilor la metroul din Cluj. Etapa de proiectare a primei magistrale de metrou din afara Bucureștiului a început la 1 septembrie 2023.

Magistrala de metrou M1 din Cluj are 21 de stații, costă 9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR, iar termenul de realizare este de 8 ani. Constructor este Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Încă o amânare pentru contractul-record de supervizare a lucrărilor la metroul din Cluj! Primăria a prelungit termenul pentru licitație.

500 de case și terenuri stau în calea metroului din Cluj. Vor fi expropriate! Câți bani primesc proprietarii?

A fost semnat contractul pentru metroul din Cluj. Este cel mai mare proiect de infrastructura din ultimii 30 de ani.

abonare newsletter