Administrație

500 de case și terenuri stau în calea metroului din Cluj. Vor fi expropriate! Câți bani primesc proprietarii?

Proprietarii a aproape 500 de case și terenuri, care „stau în calea” metroului din Cluj, vor primi despăgubiri în valoare totală de 283 milioane de lei.

Studii geotehnice pentru metroul din Cluj / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Studii geotehnice pentru metroul din Cluj / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Ministerul Transporturilor urmează să trimită la Guvern un proiect de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor (case și terenuri) private care reprezintă coridorul de expropriere pentru Magistrala I de metrou și tren metropolitan. Acum, proiectul se află în transparență decizională.

 


Prin acest proiect, se intenționează alocarea sumei de peste 283 de milioane de lei (283.182.098,36 lei) cu titlul de despăgubire, pentru proprietarii unui număr de 486 de imobile (case și terenuri).

Suprafața totală este de 418.188 metri pătrați (mp), iar construcțiile în suprafață totală sunt de 58.402 mp.


CITEȘTE ȘI:
Undă verde de la București. Primăria Cluj va face exproprierile pentru metrou și tren metropolitan

 

„Suma de 283.182.098,36 lei, aferentă despăgubirii imobilelor, reprezentând terenuri fără investiții prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul proiect, pentru localitățile Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, rezultă din raportul de evaluare”, se arată în proiect.


Prin respectivul act normativ se propune aprobarea:
1) amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, conform anexei nr. 1 la proiectul de act normativ;
2) declanșării procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere
3) listei proprietarilor de imobile proprietate privată supuse exproprierii, situate pe raza localităților Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, așa cum rezultă  din evidențele UAT-urilor, precum şi a sumelor individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor în valoare de 283.182.098,36 lei, pentru un număr de 486 imobile, reprezentând teren în suprafață totală de 418.188 mp., construcții în suprafață totală de 58.402 mp., împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml., masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mp., astfel cum rezultă din anexa nr. 2 la proiectul de act normativ.
4) listei imobilelor proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere 
5) listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere

CITEȘTE ȘI:
Încă o încercare. Supervizarea lucrărilor la metroul din Cluj, la a patra licitație.

 


Întreaga suprafață de teren ce urmează a fi afectată de executarea lucrărilor preconizate este inclusă în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Centura metropolitană a Clujului merge mai departe! A fost depusă o ofertă pentru tronsonul al doilea

Din 2024 se va lucra la centura metropolitană, dar doar pe primul lot. Emil Boc: „La tronsonul 2 trebuie făcute exproprierile”

abonare newsletter