Administrație

Lucrările la platoul Sălii Sporturilor, pe ultima sută de metri. Cum arată zona? VIDEO

Lucrările la platoul Sălii Sporturilor se află pe „ultima sută de metri”. Platoul, ocupat de o piațetă care va putea fi folosită pentru târguri, evenimente sau chiar pentru un patinoar.

Platoul de la Sala Sporturilor, aproape finalizat / Foto: captură ecran YouTube - Legat de Cluj Platoul de la Sala Sporturilor, aproape finalizat / Foto: captură ecran YouTube - Legat de Cluj

 

 


Lucrările pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” au început în primăvara anului 2022 și sunt tot mai aproape de finalizare. Într-un videoclip postat pe contul de YouTube Legat de Cluj putem observa stadiul avansat al lucrărilor.

În mai 2023, primarul Emil Boc anunța că stadiul lucrărilor era de 92% și că acestea vor fi finalizate în luna iulie. Cu toate acestea, o porțiune din fața Sălii Sporturilor va rămâne nemodernizată. Primăria Cluj-Napoca nu poate să modernizeze întreaga zonă, fiindcă acel spațiu problematic aparține Ministerului Tineretului, conform spuselor lui Emil Boc de la momentul respectiv.


Contract de 13 milioane de lei

Partea care ține de Primărie reprezintă o  suprafață de 14.750 de metri pătrați, dintre care suprafața pietonală este de aproximativ 8.000 de metri pătrați, zone verzi de aproximativ 3.000 de metri pătrați.

Valoarea contractului este de aproape 13 milioane de lei (12.998.021 lei) fără TVA și are ca obiectiv „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului zona 3 - Platoul Sălii Sporturilor”.


Proiectul face parte din planul Primăriei municipiului Cluj-Napoca de reamenajare a malurilor Someșului Mic, proiect realizat pe fonduri europene - prin Programul Operațional Regional (POR).  Compania Nordforest este câștigătoarea licitației pentru serviciile de proiectare si execuția lucrării, inclusiv furnizare dotări, și este cea care a realizat și Baza Sportivă din Gheorgheni.

Platoul Sălii Sporturilor, la final de iunie 2023 / Foto: captură ecran YouTube - Legat de Cluj

Piațetă multifuncțională și patinoar

Accesul se va face cu stâlpișori retractabili. Platoul actual din fața Sălii Sporturilor va fi ocupat de o piațetă care va putea fi folosită pentru târguri, evenimente sau chiar pentru un patinoar și un Târg de Crăciun. În zonă este prevăzută plantarea a peste 100 de copaci, amenajarea de trasee velo și un sistem de gradene spre Someș.


De asemenea, în proiect sunt prevăzute stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru biciclete și trotinete electrice, montarea de bănci de granit, coșuri de gunoi noi sau rasteluri pentru biciclete.

Parcarea de peste 300 de locuri de pe platoul Sălii Sporturilor a fost redusă major în urma lucrărilor. Platoul Sălii Sporturilor avea o capacitate de parcare de 340 de mașini, însă zona s-a transformat radical. Doar 60 de parcări sunt prevăzute pe acest spațiu după reamenajarea și modernizarea pregătită de primărie.


Pe suprafața din contract sunt prevăzute și:

  • lucrări de realizare a rețelelor electrice și de curenți slabi: modernizare și eficientizare sistem de iluminat public - aparate de iluminat cu sursă LED, sistem de telegestiune - componente de comunicație wireless (permite programarea pentru funcționare pe diverse niveluri de putere și diferite paliere orare).
  • lucrări de realizare a rețelei apă-canal (racorduri la rețeaua de alimentare cu apă și la canalizarea pluvială)
  • lucrări de sistematizare verticală: Racord vertical între strada Splaiul Independenței și zona pietonală propusă, prin intermediul unui sistem de trepte, precum și remodelarea terenului în zonei adiacente malului, pentru facilitare acces pietonal.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Podul Răsăritului se deschide circulației în următoarele zile! Podul, iluminat pe timp de noapte - VIDEO

Stația „Agronomia”, relocată din cauza lucrărilor de pe artera Moților-Mănăștur. Unde vor aștepta clujenii autobuzul?

abonare newsletter