Administrație

Încă o promisiune, pe apa sâmbetei. O parte din proiectul de infrastructură „Traseul Regional Transilvania Nord” rămâne fără finanțare!

Consiliul Județean Cluj nu are bani să meargă mai departe cu modernizarea unor drumuri județene, parte din Traseul Regional Transilvania Nord, astfel că va pune capăt contractului de finanțare, cu returnarea banilor europeni!

În decembrie 2022, Consiliul Județean Cluj anunță că a finalizat lucrările la Drumul Apusenilor, întregul traseu, în lungime de peste 25 de km, fiind modernizat. Sursă foto Consiliul Județean Cluj

 

Consiliul Județean Cluj a decis să înceteze contractul de finanțare, din bani europeni, încheiat în octombrie 2018 pentru „Modernizarea și reabilitarea Traseului judeţean 3 format din sectoare de drum DJ 161H, DJ 150, DJ 161A si DJ 151C, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord”.


În 2022, s-a actualizat valoarea totală a proiectului, ajungând la suma de 177.111.670 lei (inclusiv TVA). 

Între timp, Consiliul Județean Cluj a contractat realizarea unei expertize asupra proiectului care a stat la baza execuției lucrărilor, asupra lucrărilor executate precum și asupra lucrărilor rămase de executat conform proiectului tehnic (PT) licitat, dar și măsuri de conservare a lucrărilor executate. 


În anul 2021 s-a demarat procedura pentru achiziția publică de lucrări având ca obiect: Modernizare și Reabilitare a drumului județean DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu, anulată ulterior. 

Niciun ban alocat în bugetul din 2023

În urma actualizării devizului și a prețurilor aferente, în anul 2022 s-a demarat procedura pentru achiziția publică de lucrări având ca obiect Modernizare și Reabilitare a drumului județean DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu, valoarea estimată fiind de 128.153.187 lei fără TVA, care actualmente face obiectul unui dosar aflat pe rolul Curții de Apel Cluj.


„Suntem în imposibilitatea identificării unor surse de finanțare pentru asigurarea cofinanțării din cheltuieli eligibile și cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile aflate în derulare, respectiv faptul că nu au fost alocate sume în proiectul bugetului propriu al județului Cluj pe anul 2023 pentru derularea proiectului «Modernizarea și reabilitarea Traseului judeţean 3 format din sectoare de drum DJ 161H, DJ 150, DJ 161A si DJ 151C, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord» - Modernizare și Reabilitare a drumului județean DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu celelate drumuri DJ 161H, DJ 161A si DJ 151C fiind receptionate. În urma soluționării definitive a dosarului aflat pe rolul Curții de Apel Cluj, în mod firesc ar urma încheierea contractului de achiziție publică, însă, datorită imposibilității identificării unor surse de finanțare pentru implementarea proiectului, se conturează situația imposibilității încheierii contractului de achiziție publică”, arată Consiliul Județean Cluj.

În ședința de Consiliu Județean de săptămâna viitoare, „Comisia de evaluare va propune, după ce va lua act de aprobarea proiectului bugetului propriu al județului Cluj pe anul 2023, de către plenul Consiliului Județean Cluj, anularea procedurii simplificate, fiind imposibilă încheierea contractului, dacă instanța de judecată nu dispune altfel”.


La ce riscuri se supune Consiliul Județean Cluj

„Având în vedere următoarele insuficiența fondurilor Consiliului Județean, respectiv nealocarea în bugetul propriu al Județului Cluj pe anul 2023 a sumelor necesare derulării proiectului, respectiv cheltuielile neeligibile rezultate, urmare a elaborării devizului general, în cuantum de 115.544.791 lei (TVA inclus), valoarea totală a proiectului (care cuprinde toate cele 4 drumuri)  177.111.670,42 lei (TVA inclus), cheltuielile eligibile, rambursate, în cuantum de 21,786,896.50 lei, trebuie returnate autorității finanțatoare, în condițiile nefinalizării investiției, este necesară inițierea demersurilor în vederea încetării contractului de finanțare aferent proiectului «Modernizarea și reabilitarea Traseului judeţean 3 format din sectoare de drum DJ 161H, DJ 150, DJ 161A si DJ 151C, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord».

Printre riscurile la care se supune Consiliul Județean, în afară de returnarea banilor europeni, se află și  posibilele litigii juridice ce ar putea surveni în urma încetării contractului de finanțare cu firma care a câștigat licitația care, cu siguranță, va cere să i se plătească prejudiciile suferite.

CITEȘTE ȘI:

PSD: DJ 150, distrugătorul de maşini pentru clujenii din Câmpia Turzii - Viişoara - Ceanu Mare - Frata – Mociu - VIDEO

Drum județean de pământ „întreținut” de Consiliul Județean Cluj cu alt strat de … pământ!

Proiectele care „îngroapă” Consiliul Județean. De unde va scoate Tișe 3,1 mil. € pentru tratarea levigatului de la Pata Rât?

Ultimele Stiri
abonare newsletter